Σερβία: Το μποϊκοτάζ των εκλογών ενισχύει τα ακροδεξιά κόμματα

Σερβία: Το μποϊκοτάζ των εκλογών ενισχύει τα ακροδεξιά κόμματα

Αν αποτύχει η προσπάθεια του συνασπισμού του αντιπολιτευόμενου κόμματος Συμμαχία για τη Σερβία (SzS) για μποϊκοτάζ των εκλογών, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), με επικεφαλής τον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου Vojislav Seselj (φωτογραφία), θα μπορούσε να γίνει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το SRS περνάει το 5%, ανέφερε σήμερα η Blic. Αν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει τις εκλογές, ανεξάρτητα από το αν κηρύσσονται νόμιμες ή μη, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένα «ριζοσπαστικό» κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, το ανώτατο νομοθετικό όργανο στη χώρα θα αποτελείται αποκλειστικά από δεξιά και ακροδεξιά πολιτικά κόμματα. Οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες θα παραμείνουν έξω από το κοινοβούλιο.

Ο Dejan Bursac, από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών, υπενθύμισε ότι το SRS παραμένει μια «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» και όχι στην κυβέρνηση, όπως συνέβαινε συχνά σε όλη την ιστορία της.

Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1990 η ομάδα του Seselj αντιτάχθηκε κυρίως σε φιλοδημοκρατικά κόμματα και υποστήριξε την αυταρχική κυβέρνηση του Slobodan Milosevic.

Σε άρθρο του στο talas.rs, ο Bursac προβλέπει ότι το SRS καθώς και άλλες ακροδεξιές ομάδες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) με επικεφαλής τον Πρόεδρο Aleksandar Vucic.

«Για αυτούς, το μποϊκοτάζ δεν είναι επιλογή», κατέληξε, εξηγώντας ότι τα κόμματα αυτά συνήθως «επιβιώνουν» υποστηρίζοντας διαφορετικούς κυβερνώντες συνασπισμούς.

Ο Bojan Klacar από το Κέντρο Ελεύθερων Εκλογών και Δημοκρατίας (Cesid) δήλωσε στην Blic ότι ένα μποϊκοτάζ θα μπορούσε να «αναδιατάξει σοβαρά την πολιτική σκηνή». ένα κεντροδεξιό ή ακόμα και ένα «σοβαρά δεξιό» κοινοβούλιο θα μπορούσε να είναι μια από τις πιθανές συνέπειες.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία «επειδή όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν τη στιγμή που αναμένεται η επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Με αυτό το είδος κοινοβουλίου, οι πιθανότητες για ψήφισμα θα μειωθούν, εξήγησε ο Klacar . Ο κυβερνών συνασπισμός θα αντιμετωπίσει επίσης προβλήματα με την προσέγγιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του γεγονότος ότι το SRS και παρόμοιες ομάδες είναι προσανατολισμένες στην ΕΕ./Ibna