Μπορεί να υπάρξει «συνεργασία» Turkish Stream και ΤΑΡ;

Μπορεί να υπάρξει «συνεργασία» Turkish Stream και ΤΑΡ;

Το ενδεχόμενο διασύνδεσης των δύο αγωγών φυσικού αερίου – του αγωγού ΤΑΡ και του αγωγού Turkish Stream- που αναμένεται το προσεχές διάστημα να διατρέξουν το έδαφος των Βαλκανίων είναι σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή στην ρωσική Sberbank, Andrei Gromadin, ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να εξετάσει στο μέλλον η Μόσχα.

Ωστόσο, πρόκειται για δύο απολύτως διαφορετικής «γεωπολιτικής» φιλοσοφίας έργα…

Όπως επισημαίνει ο ίδιος και μεταδίδεται σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο αγωγός Turkish Stream αναμένεται να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την Τουρκία και μέρος των Βαλκανίων, συγκεκριμένα την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία.

«Η συνεργασία με άλλα έργα υποδομής, όπως είναι ο αγωγός TAP, δεν προβλέπεται προς το παρόν, άποψη μας όμως είναι ότι μπορεί να είναι πιθανή στο μέλλον, εάν η ζήτηση για φυσικό αέριο στις αγορές που «στοχεύει» ο αγωγός Turkish Stream είναι χαμηλότερη από ότι προβλέπεται» σημειώνει ο ίδιος, αναφερόμενος στην πιθανότητα η ζήτηση να είναι μειωμένη στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, καθώς, όπως τονίζει, «ούτως ή άλλως η Γερμανία και η Αυστρία είναι οι χώρες στις οποίες «βασίζεται» η ρωσική Gazprom».

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αγωγό ΤΑΡ, όπως αναφέρεται, αυτή την περίοδο εξετάζει το ενδιαφέρον των χωρών και μελλοντικών αγοραστών προκειμένου να προσδιορίσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα κληθεί να μεταφέρει μόλις τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός ΤΑΡ.

Η πορεία κατασκευής του αγωγού Turkish Stream φαίνεται στο μεταξύ πως προχωρά κανονικά, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα του τμήματος του έργου, συνολικού μήκους 403 χμ., εντός της Σερβίας.

Το τμήμα εκτείνεται από τα σύνορα με την Βουλγαρία έως την πόλη Cuprija στην Σερβία.

Συνεχίζονται παράλληλα οι εργασίες κατασκευής στο δεύτερο τμήμα που φτάνει έως τον ποταμό Δούναβη.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τμήμα θα ξεκινά από τον ποταμό Δούναβη και θα φθάνει μέχρι την πόλη Gospogjinaca, ενώ το τέταρτο και τελευταίο τμήμα θα ξεκινά από την πόλη Gospogjinaca για να καταλήξει στα σύνορα με την Ουγγαρία, στο ύψος της πόλης Horgos.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους και τα τέσσερα τμήματα του έργου, μία επένδυση από την πλευρά της ρωσικής Gazprom ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων./ibna