Βερολίνο, Χάγη και Παρίσι πριν την ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βερολίνο, Χάγη και Παρίσι πριν την ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Για το Βερολίνο ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτως ώστε να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, μετά την πρώτη του επαφή με το Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron. Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει σκοπό να θέσει το ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν από το 2021

Στις 29 Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ α τετ του υπό τον νέο του ρόλο με την γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, ενώ θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του με τον κ. Macron ενώ στις 2-3 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στην Χάγη για να συναντηθεί με τον ολλανδό Πρωθυπουργό, Mark Rutte.

Ο πρώτος κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού, θα ολοκληρωθεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την μετάβασή του στην Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020.

Πάντως, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire στο Μέγαρο Μαξίμου , όπως τόνισαν από το Μέγαρο Μαξίμου στο επίκεντρο βρέθηκαν διμερείς σχέσεις, το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί η κυβέρνηση, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αλλά όχι τα πρωτογενή πλεονάσματα!

Κενό

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει, από το βήμα της ΔΕΘ, να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές το φορολογικό νομοσχέδιο και να επεξηγήσει επαρκώς με ποιους τρόπους θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα. Το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ύπαρξη ή όχι δημοσιονομικού χώρου στις 23 Σεπτεμβρίου, με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτούν την πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια.

Βασικό ζήτημα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα είναι το αν υπάρχει «μαύρη τρύπα» ή δημοσιονομικό κενό για το 2020, καθώς τότε αναμένεται να εφαρμοστούν οι φοροελαφρύνσεις (μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, μείωση φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% κ.τ.λ.) που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στην εαρινή έκθεσή της, η Κομισιόν προσδιόριζε το συγκεκριμένο κενό στα περίπου 2,5 δισ. ευρώ και μένει να δειχθεί ποια θα είναι η νέα εκτίμησή της μέσα στον Σεπτέμβριο./ibna