O Dodik απειλεί με συγκεκριμένες ενέργειες αν η Συμφωνία αποτύχει

O Dodik απειλεί με συγκεκριμένες ενέργειες αν η Συμφωνία αποτύχει

O Σέρβος Milorad Dodik, μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα εκδώσει απόφαση για να απορρίψει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις που δεν συμμορφώνονται με το Σύνταγμα του κράτους, εάν δεν σχηματιστούν οι αρχές στο επίπεδο της Β-Ε και εάν η συμφωνία για την ίδρυση των κρατικών αρχών αποτυγχάνει.

«Αυτό σημαίνει ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα θα αποσυρθεί από τη Συμφωνία για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ότι θα ανακαλέσει την έγκρισή της για τον θεσμό των έμμεσων φόρων, ότι θα απορρίψει τις εργασίες του Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας και του Κρατικού Γραφείου Ερευνών και Προστασίας / SIPA στην επικράτειά του και θα αμφισβητήσει όλες τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στο επίπεδο της Β-Ε», δήλωσε ο Dodik.

Υπενθύμισε ότι 83 αρμοδιότητες λήφθηκαν από τη Δημοκρατία Σέρπσκα και μεταφέρθηκαν στο επίπεδο της Β-Ε.

«Θα αμφισβητούμε τα πάντα και θα διατάξουμε την κυβέρνηση και άλλα όργανα εμπειρογνωμόνων να μας στείλουν προτάσεις που θα αποσκοπούν στην εξάλειψη και απαγόρευση όλων των πράξεων που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα της Β-Ε», δήλωσε ο Dodik στο Tanjug, υπενθυμίζοντας ότι το Σύνταγμα όριζε επακριβώς ότι όλα τα καθήκοντα, οι αρχές που δεν δόθηκαν ρητά από το Σύνταγμα της Β-Ε ανήκουν στις Οντότητες.

Παράλληλα, τόνισε ότι το κοινοβούλιο θα αμφισβητήσει όλες τις επιβαλλόμενες λύσεις, αλλά όχι την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, την οποία η Δημοκρατία Σέρπσκα θα συνεχίσει να τιμά.

Ο Dodik πρόσθεσε ότι ήταν προετοιμασμένος για ένα διαφορετικό σενάριο. «Είμαι πρόθυμος να τηρήσω αυτή τη συμφωνία, να διαμορφώσω το Συμβούλιο Υπουργών, να εργαστώ για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να συνεργαστώ με το ΝΑΤΟ για αυτά τα ζητήματα, να διατηρήσω την ειρήνη κλπ. Αν επιδιώκουν 50 άνδρες για το Αφγανιστάν, μπορούμε να πούμε είναι μερικοί που θέλουν να κερδίσουν 5.000 δολάρια το μήνα, αφήστε τους να πάνε … Αλλά λυπάμαι, δεν θα είναι πλέον σε θέση να πηγαίνουν στο σχολείο και να λένε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το Ετήσιο Εθνικό Σχέδιο (ANP), ένα βήμα προς την ένταξη της Β-Ε στο ΝΑΤΟ, δεν θα σταλεί στις Βρυξέλλες, επειδή η Δημοκρατία Σέρπσκα αντιτίθεται στην ένταξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη στρατιωτική συμμαχία.

«Δεν υπάρχει δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Είμαστε συνδεδεμένοι με τη Σερβία από αυτή την άποψη. Εάν η Σερβία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εντός 100 ετών, θα το πράξουμε και εμείς. Εάν η Σερβία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από τώρα και σε 300 χρόνια, ούτε εμείς. Η Σύμπραξη για την Ειρήνη και το IPAP είναι αρκετά», τόνισε και επανέλαβε ότι οι αρχές για τη σύσταση των θεσμών δεν ανέφεραν την ANP και ότι δεν θα αποστέλλονταν στις Βρυξέλλες.

«Η Β-Ε δεν πρόκειται να υποβάλει το ANP στις Βρυξέλλες, δεν λέει οπουδήποτε ότι θα το κάνει και δεν υπάρχει τίποτα γι ‘αυτό στη συμφωνία. Οι άνθρωποι μπορούν να το ερμηνεύσουν με όποιο τρόπο θέλουν, αλλά όπως είπε και ο Vuk Karadžić: “Διαβάστε το όπως είναι γραμμένο, καταλάβετε το όπως είναι γραμμένο”».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει μια δήλωση του Προέδρου της Προεδρίας της Β-Ε Željko Komšić ότι θα καλέσει μια συνεδρίαση της Προεδρίας μόλις γίνει δεκτή η ΑΝΡ και στη συνέχεια αποσταλεί στο κεντρικό τμήμα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Dodik δήλωσε ότι η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική για κάποιον που δεν την υπέγραψε.

Σχολιάζοντας μια δήλωση του Daniel Serwer, ο οποίος δήλωσε ότι ο Dodik δεν ήταν τόσο πολύ ενάντια στο μονοπάτι προς το ΝΑΤΟ όσο ότι ήθελε να ευχαριστήσει τους χρηματοδότες της Μόσχας, ο Milorad Dodik απάντησε ότι ο Serwer «λαμβάνει χρήματα από μουσουλμάνους».

Ο Dodik επεσήμανε ότι έχει τις ίδιες σχέσεις με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι η Δύση παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Β-Ε και όχι η Ρωσία./Ibna