Οι χώρες Quint παροτρύνουν Βελιγράδι και Πρίστινα για επανέναρξη των συνομιλιών

Οι χώρες Quint παροτρύνουν Βελιγράδι και Πρίστινα για επανέναρξη των συνομιλιών

Στην Πρίστινα, οι πρεσβείες των πέντε κυριότερων δυτικών χωρών, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσαν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να ξαναρχίσουν αμέσως τις συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που στέκεται εμπόδιο σε μία τελική συμφωνία.

Οι χώρες Quint ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι το σημερινό status quo «εμποδίζει την πρόοδο της πορείας του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και απλά δεν είναι βιώσιμο».

«Η διαμορφωθείσα κατάσταση εμποδίζει την πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και απλώς δεν είναι βιώσιμη. Μετά από χρόνια στασιμότητας, έχει έρθει επιτέλους η στιγμή να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990 και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές και ευημερούν μέλλον για τον λαό του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, διαπραγματευόμενοι με καλή πίστη μια συμφωνία που μπορούν να υποστηρίξουν και οι δύο πλευρές», αναφέρει η δήλωση.

Η δήλωση αναφέρει ότι οι χώρες Quint «είναι ενωμένες με στόχο την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας μέσω της επίτευξης μιας συνολικής, πολιτικά σταθερής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα».

«Ωστόσο, δεν μπορούμε να το πράξουμε μέχρις ότου και οι δύο επιδείξετε την προθυμία για συμβιβασμό, άρετε τα εμπόδια και ξαναρχίσετε τις συνομιλίες», αναφέρει η δήλωση.

«Για το Κοσσυφοπέδιο, αυτό σημαίνει την αναστολή των δασμών που επιβλήθηκαν στη Σερβία. Για τη Σερβία, αυτό σημαίνει την αναστολή της εκστρατείας κατά της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου», καταλήγουν./ibna