Στο «κόκκινο» τα δίκτυα στα Βαλκάνια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Στο «κόκκινο» τα δίκτυα στα Βαλκάνια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Οι υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τα Βαλκάνια φαίνεται πως δοκιμάζουν τις αντοχές των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τελευταίες μετρήσεις που καταγράφηκαν στην Σερβία και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη για παράδειγμα έκαναν λόγο για θερμοκρασίες πρωτόγνωρες, άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Το γεγονός αυτό, οι αυξημένες θερμοκρασίες δηλαδή, καταπονούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να σημειωθούν βλάβες σε ορισμένες περιοχές.

Οι εμπλεκόμενοι με την λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς την επάρκεια της ηλεκτρικής ενέργειας, ο καύσωνας ωστόσο θα δοκιμάσει τις αντοχές των επιμέρους συστημάτων, καθώς από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε χώρα στα Βαλκάνια είναι αυξημένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής αυτή η πρωτοφανής αύξηση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά, χωρίς να σημειωθούν ασυνήθιστα προβλήματα.

Οι καταναλωτές, ωστόσο, καλούνται να κάνουν λελογισμένη χρήση των ηλεκτροβόρων οικιακών και άλλων συσκευών προκειμένου να αντιμετωπισθούν με επιτυχία οι ακραίες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στα Βαλκάνια.

Η κίνηση στην οποία προέβησαν τον Μάρτιο οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας (ESO), της Βόρειας Μακεδονίας (MEPSO) και της Αλβανίας (OST) με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας φαίνεται πως ήταν καθοριστικής σημασίας, αν και μεταξύ της Αλβανία και της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται στο μεταξύ ότι τον Φεβρουάριο, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σερβία έβαλαν τα θεμέλια μέσω της κατάρτισης ενός τριμερούς σχεδίου σύζευξης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των τριών χωρών για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι βελτίωση με πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη./ibna