Μαυροβούνιο – Το αστέρι της Μεσογείου

Μαυροβούνιο – Το αστέρι της Μεσογείου

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, το Μαυροβούνιο είναι το Αστέρι της Μεσογείου το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως καταγράφει ο κατάλογος της Κροατίας Jutarnji, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2019, το Μαυροβούνιο σημείωσε αύξηση κατά 29% στις διανυκτερεύσεις και κατά 49% στις αφίξεις.

Οι ειδικοί λένε ότι το Μαυροβούνιο έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ώρα που οι συγγραφείς της λίστας Jutarnji επισημαίνουν ότι η χώρα είναι ισχυρή χάρη στα επενδυτικά πακέτα.

«Οι άδειες για τους επενδυτές παρέχονται σε λίγους μήνες, όπως και η παραίτηση από τα καθήκοντά τους. Εκτός αυτού, τα καύσιμα για τα πλοία είναι φθηνά», γράφει η Jutarnji.

Ο υφυπουργός Αειφόρου Ανάπτυξης και Τουρισμού του Μαυροβουνίου, Damir Davidović, δήλωσε στα κροατικά ΜΜΕ ότι, με εξαίρεση μια χρονιά, η χώρα των Βαλκανίων αυξάνει συνεχώς τον οικονομικό του κύκλο εργασιών τα τελευταία 15 χρόνια.

«Το 2019 ανοίξαμε 27 νέα ξενοδοχεία, 24 από τα οποία είναι τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Τρία έργα αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιούνται στη χώρα. Πρόκειται για τον κόλπο Luštica, μια παραθεριστική πόλη με μαρίνα κοντά στο Κότορ, τη Μαρίνα του Πόρτο Μαυροβούνιο και το έργο Portonovi, το οποίο θα ανοίξει το επόμενο έτος -το πρώτο ξενοδοχείο One and Only στην Ευρώπη- με επένδυση 1,1 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Davidović.

Εξήγησε ότι το Μαυροβούνιο διαθέτει σήμερα 43.000 κλίνες σε συλλογικές εγκαταστάσεις διαμονής, εκ των οποίων το 52% αφορά κατηγορίες τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Επενδυτές προσέφεραν επίσης σημαντικά στις καλύτερες φορολογικές συνθήκες, πρόσθεσε. Ενώ ο ΦΠΑ της χώρας είναι 21%, η διαμονή σε ξενοδοχεία ανέρχεται σε 7%, ενώ για ξενοδοχεία πέντε αστέρων είναι 7% σε όλες τις υπηρεσίες.

Ο Davidović είπε επίσης ότι ο όμιλος Aman λειτουργεί ξενοδοχεία στο Μαυροβούνιο και οι ίδιοι επενδυτές, όπως ανακοίνωσε, σχεδιάζουν ένα άλλο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη θέση αυτή, καθώς και ένα νέο ξενοδοχείο υψηλής ποιότητας στο Žabljak./ibna