Ο δρόμος του φθινοπώρου για την κυβέρνηση

Ο δρόμος του φθινοπώρου για την κυβέρνηση

Ακανθώδες αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για την κυβέρνηση, καθότι θα πρέπει να παρουσιάσει το φορολογικό νομοσχέδιο και να επεξηγήσει επαρκώς με ποιους τρόπους θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα.

Βασικό ζήτημα της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα είναι το αν υπάρχει «μαύρη τρύπα» ή δημοσιονομικό κενό για το 2020, καθότι τότε αναμένεται να εφαρμοστούν οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στην εαρινή έκθεσή της, η Κομισιόν προσδιόριζε το συγκεκριμένο κενό στα περίπου 2,5 δισ. ευρώ και μένει να δειχθεί ποια θα είναι η νέα εκτίμησή της μέσα στο Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, στην τελευταία επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τον περασμένο Ιούνιο η Κομισιόν στεκόταν στο ενδεχόμενο απώλειας των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για να αναδείξει τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους. Εκτιμούσε τότε ότι απώλεια των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μία μονάδα έναντι της δέσμευσης για 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2022 θα μπορούσε να οδηγήσει, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αλλαγές στις υπόλοιπες παραδοχές σε εκρηκτική διόγκωση του δημοσίου χρέους κατά 25 μονάδες ως προς το ΑΕΠ το 2060. Συνεπώς, θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα αν οι λόγοι ήταν όντως πολιτικοί ή οικονομικοί…

Συμβιβασμός

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί πως θα πετύχει έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό για ένα μεγάλο ποσοστό φορελαφρύνσεων, ενώ αν και έχει διαψευστεί από την ελληνική πλευρά ς, στο «τραπέζι» των δανειστών παραμένει η μείωση του αφορολογήτου ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που θα εξέταζε η κυβέρνηση θα ήταν η σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων, δηλαδή αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ένα άλλο σενάριο από αυτά που εξετάζει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εύρεση δημοσιονομικού χώρου, είναι η αξιοποίηση των ANFA’s και των SMP’s. Πρόκειται για κέρδη ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν ξεκινήσει και επιστρέφονται αν δόσεις στην Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας για το χρέος το καλοκαίρι του 2018. Συνολικά, το ύψος αυτών των χρημάτων αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ κατ’ έτος και θα μπορούσε -κατά την κυβέρνηση- να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φορελαφρύνσεων. Βέβαια, μια τέτοια ιδέα δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους του ευρωπαίους.

Οκτώβριος

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μια εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει το πακέτο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συζητηθούν στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου. Και μάλιστα εν όψει του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου αλλά και της προετοιμασίας για τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή εποπτεία που αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου/ibna