Ο Akar δίπλα στο γεωτρύπανο Yavuz

Ο Akar δίπλα στο γεωτρύπανο Yavuz

«Κανένας μην δοκιμάσει τη δύναμη μας. Στην Κύπρο κάναμε αυτό που πρέπει. Αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε»

«Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στην Κύπρο και το Αιγαίο»

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar παρέμεινε για τέταρτη ημέρα στην Κύπρο και γιόρτασε μαζί με τους Τούρκους αξιωματικούς τη θρησκευτική ημέρα του Μπαϊραμιού. Ο ίδιος το Σάββατο είχε επισκεφθεί τη Αμμόχωστο ενώ την Κυριακή   με ελικόπτερο ταξίδεψε και επισκέφθηκε την φρεγάτα Gemlik η οποία συνοδεύει το γεωτρύπανο Yavuz  που βρίσκεται ανατολικά της Καρπασίας και ήδη πραγματοποιεί γεωτρήσεις.

«Μην περιμένει κανείς πως η Τουρκία των 82 εκατομμυρίων  και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν θα κάνουν κάτι, όταν οι άλλοι  θα κάνουν γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου. Αυτό είναι αστείο! Δεν μπορεί να συμβεί. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιο μας και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων. Μην δοκιμάσει κανένας τη δύναμη μας» δήλωσε ο Akar στην ομιλία του προς το πλήρωμα της τουρκικής φρεγάτας τους οποίους τους χαρακτήρισε «φρουρούς της Γαλάζιας πατρίδας». Ο Akar τόνισε πως η Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας έχει έκταση 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο ίδιος ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Δεν θα επιτρέψουμε τη λήψη αποφάσεων εναντίον των δικαιωμάτων μας. Από την αρχή λέμε πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης κάποιας απόφασης στην οποία δεν συμμετέχουμε κι εμείς».

Ο Akar μιλώντας με  έντονο ύφος απείλησε και για παρόμοια επέμβαση της Τουρκίας όπως και το 1974. «Όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος μας η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα μας. Κάναμε αυτό που πρέπει κι αν χρειαστεί το ξανακάνουμε» ανέφερε./ibna