ΟΗΕ: Οι δύο ηγέτες έτοιμοι για τριμερή με ΓΓ μετά τη Γενική Συνέλευση

ΟΗΕ: Οι δύο ηγέτες έτοιμοι για τριμερή με ΓΓ μετά τη Γενική Συνέλευση

Εναπόκειται η καλή πίστη, ο σεβασμός στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, είπε μεταξύ άλλων ο Κύπριος Πρόεδρος

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Οι δύο ηγέτες στην Κύπρο αναμένεται να δηλώσουν την ετοιμότητά τους για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, εκ μέρους των ηγετών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στην οικία Σπέχαρ, γύρω στις 13:00.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος βασικές αρχές και αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους για μια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη ΓΣ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα. Στην ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ακόμη πως σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρμογή των μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα το μέτρο που αφορά την τηλεφωνική  διασύνδεση που θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Προστίθεται πως οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν την εργασία των τεχνικών επιτροπών με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των Κυπρίων και με στόχο να αποφασιστούν περαιτέρω ΜΟΕ με τη στήριξη των ΗΕ.

Aναστασιάδης: Θετικό το κλίμα παραμένουν οι διαφωνίες

Τις δικές του αναφορές έκανε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για το τα όσα έλαβαν χώρα στη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί. Αφού ανέφερε όσα και η ανακοίνωση των ΗΕ, τόνισε πως τα ΜΟΕ δεν πρέπει να είναι συμβολικά αλλά ουσιαστικά και να αφορούν την ουσία των προβλημάτων. Ως προς την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ, τόνισε πως αυτή πρέπει να τερματιστεί αλλά και να συμβάλλει θετικά η Άγκυρα στα θέματα που άπτονται επί της ουσίας του κυπριακού, όπως οι εγγυήσεις.

«Έχουμε θετικό κλίμα, κοινή βάση για να διεξαχθούν συνομιλίες, παραμένουν διαφωνίες αλλά υπάρχει και η συμφωνία πως χωρίς διάλογο δεν μπορούν να επιλυθούν διαφορές. Κάθε πλευρά επανέλαβε τις θέσεις της, εναπόκειται η καλή πίστη, ο σεβασμός στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο για τη δημιουργία ενός κράτους που θα πληροί τις προϋποθέσεις που ανάλογα πολιτεύματα σέβονται σε ομοσπονδιακή δομή», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως επανάφερε στη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί και τις δυο προτάσεις που έχει καταθέσει στο παρελθόν για την Αμμόχωστο, ψέγοντας τα όσα λένε και πράττουν διάφοροι αξιωματούχοι των κατεχομένων./ibna