Το Κοσσυφοπέδιο σταμάτησε να αναγνωρίζει τα σερβικά διαβατήρια

Το Κοσσυφοπέδιο σταμάτησε να αναγνωρίζει τα σερβικά διαβατήρια

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισαν να μην αναγνωρίσουν τα διαβατήρια της Σερβίας.

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, στους Σέρβους πολίτες απαγορεύεται η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο αν χρησιμοποιούν το σερβικό τους διαβατήριο ως ταξιδιωτικό έγγραφο ταυτότητας.

Μπορούν μόνο να ταξιδεύουν στο Κοσσυφοπέδιο με Σερβική ταυτότητα, όπως προβλέπεται από το τρίτο σημείο της Συμφωνίας Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Βρυξελλών.

Ο δημοσιογράφος, Veton Serroi, χαρακτήρισε ανόητη την απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να μην αναγνωρίσουν τα σερβικά διαβατήρια.

«Μια ανόητη απόφαση των Αρχών του Κοσσυφοπεδίου. Είναι θεμιτό δικαίωμα των πολιτών άλλων χωρών να μπαίνουν και να βγαίνουν από το Κοσσυφοπέδιο με διαβατήριο. Είναι το δικαίωμα των πολιτών των κρατών με τα οποία το Κοσσυφοπέδιο έχει υπογράψει συμφωνίες (όλα τα γειτονικά κράτη) να μπαίνουν και να βγαίνουν με ταυτότητα», ανέφερε ο Surroi.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic δήλωσε ότι η απόφαση να μη γίνονται δεκτά τα σερβικά διαβατήρια όταν οι Σέρβοι πολίτες μπαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο είναι παράλογος.

Η Brnabic τόνισε ότι αυτό αποδεικνύει ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι ακόμα αβέβαιη.

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ekrem Mustafa, δήλωσε ότι οι Σέρβοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τις ταυτότητές τους όταν μπαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Η Συμφωνία των Βρυξελλών, που έλαβε χώρα μεταξύ των κυβερνήσεων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου ήταν τυπικά η πρώτη Συμφωνία Αρχών για την Εξομάλυνση των Σχέσεων των δύο χωρών.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν από τους τότε πρωθυπουργούς της Σερβίας Ivica Dačić και του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaçi, με τη μεσολάβηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Catherine Ashton.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 19 Απριλίου 2013. Η κυβέρνηση της Σερβίας δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος, αλλά έχει αρχίσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνα με τη Συμφωνία των Βρυξελλών./ibna