Ιστορίες αποτυχίας και επιτυχίας στα ανοικτά της Βουλγαρίας

Ιστορίες αποτυχίας και επιτυχίας στα ανοικτά της Βουλγαρίας

Δεν κατάφερε τελικά η ολλανδική Royal Dutch Shell να εντοπίσει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, εντός της δικαιοδοσίας της Βουλγαρίας, όπως συνέβη στην περίπτωση άλλων μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ανακοίνωση της η «σύμμαχός» της εταιρεία από την Αυστραλία Woodside Petroleum, επιβεβαίωσε το γεγονός, επιβεβαιώνοντας παράλληλα και την απογοήτευση της ολλανδικής Royal Dutch Shell.

Ειδικότερα, στην εν λόγω πρόσφατη ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «η γεώτρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε βάθος 3.327 μέτρων τον Μάιο 2019, ωστόσο δεν εντοπίστηκαν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων. Η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε».

Ο στόχος – και η προσδοκία- ήταν η παραγωγή 75.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα για μία δεκαετία, για τον λόγο αυτό η Royal Dutch Shell είχε προχωρήσει σε μία επένδυση της τάξης των 50 εκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να φθάσει και τα 150 εκατομμύρια δολάρια για την διενέργεια γεωτρήσεων στο πεδίο Han Kubrat.

Παρολ’αυτά, η Σόφια φαίνεται πως δεν θα αφήσει αυτή την περίπτωση να την πτοήσει, καθώς, όπως φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσει στην παραχώρηση, αρχικά προς διερεύνηση και μετέπειτα εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν εκμετάλλευση, νέων πεδίων στην Μαύρη Θάλασσα./ibna