Αβέβαιος ο διάλογος μεταξύ σερβικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Αβέβαιος ο διάλογος μεταξύ σερβικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων και των αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις προϋποθέσεις για τις εκλογές που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Συγκεκριμένα, όλοι οι συμμετέχοντες της πρώτης συνεδρίασης στις 27 Ιουλίου είναι πλέον απρόθυμοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Danas».

Ο Dragan Djilas (φωτογραφία), επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (SSP), ένας από τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει αν η στρογγυλή τράπεζα δεν είναι ανοιχτή στο κοινό. Οι άλλοι εκπρόσωποι της Συμμαχίας για τη Σερβία (SzS) δεν έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους.

Το θέμα της συνάντησης θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση των εκστρατειών, σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης – Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας της Σερβίας (OSFS) και Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Ο Milan Antonijevic, Διευθύνων Σύμβουλος του OSFS, πρότεινε νωρίτερα ότι οι εισαγωγικές παρατηρήσεις θα πρέπει να καταγραφούν και ότι οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

«Το κεντρικό μέρος των συνομιλιών θα πρέπει να παραμείνει κλειστό. Θα μπορούσε να ανοίξει στο κομμάτι για τη χρηματοδότηση των πολιτικών εκστρατειών, καθώς και η συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων», ανέφερε ο Antonijevic στο N1 TV. Η συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να κλείσει λόγω της «νευραλγικής ατμόσφαιρας». Οι δηλώσεις, από αυτή την άποψη, δεν θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τον διάλογο, εξήγησε ο ίδιος.

Η πρώτη συνάντηση στις 27 Ιουλίου ήταν έκπληξη για τα ΜΜΕ, με τα πολιτικά κόμματα και τους διοργανωτές να συμφωνούν να εφαρμόσουν τους κανόνες του Chatham House. Στις 5 Αυγούστου, έγινε ευρύτερη συγκέντρωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι, με τη συμμετοχή και της πρωτοβουλίας «Μην Πνίξετε το Βελιγράδι»./ibna