Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Η Ε.Ε. διορίζει νέο Ειδικό Εκπρόσωπο

Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Η Ε.Ε. διορίζει νέο Ειδικό Εκπρόσωπο

Tον Johann Sattler διόρισε ως Ειδικό Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το αρμόδιο Συμβούλιο. Παράλληλα, ο Sattler θα αναλάβει επίσης τον ρόλο του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Σεράγεβο.

Ο κ. Sattler θα αντικαταστήσει τον Lars-Gunnar Wigemark, ο οποίος διορίστηκε το 2015, ενώ θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου 2019, με τον διορίσμο να ισχύει για δύο χρόνια.

Η εντολή διορισμού του βασίζεται στους ακόλουθους πολιτικούς στόχους της Ε.Ε. στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη:

  • συνεχιζόμενη πρόοδο στη διαδικασία σταθεροποίησης και ενοποίησης
  • εξασφάλιση μιας σταθερής, βιώσιμης, ειρηνικής, πολυπολιτισμική και ενωμένη χώρα που θα συνεργάζεται ειρηνικά με τους γείτονές της
  • διασφάλιση ότι η χώρα θα είναι αμετάκλητη προς την κατεύθυνση της ένταξης στην ΕΕ μετά τη δημοσίευση της γνωμοδότησης της Επιτροπής σχετικά με την αίτησή της για ένταξη στις 29 Μαΐου 2019

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εμπειρίας του και πρόσφατα ως πρεσβευτής της Αυστρίας στην Αλβανία, ο Johann Sattler έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σημειώνεται πως οι Ειδικοί Εντεταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούν τις πολιτικές και τα συμφέροντα της Ένωσης σε ορισμένες περιφέρειες και χώρες, καθώς και ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες εδραίωσης των μεταρρυθμίσεων, της σταθερότητας και του κράτους δικαίου.

Οι πρώτοι ειδικοί εκπρόσωποι της ΕΕ διορίστηκαν το 1996. Επί του παρόντος, οκτώ Ειδικοί Εκπρόσωποι υποστηρίζουν το έργο του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Federica Mogherini.

Η απόφαση εκδόθηκε με γραπτή διαδικασία στις 8 Αυγούστου 2019./ibna