Ναυτιλία, λιμάνια, τουρισμός, νησιωτική πολιτική και ασφάλεια οι προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας

Ναυτιλία, λιμάνια, τουρισμός, νησιωτική πολιτική και ασφάλεια οι προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας

Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προήδρευσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, της Γενικής Γραμματέως Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνας Καλογήρου και της Γενικής Γραμματέως Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυς Λοΐζου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του έκανε αναφορά στον ένα μήνα που συμπληρώθηκε από την 7η Ιουλίου, ημέρα που εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός την διακυβέρνηση της χώρας από την Νέα Δημοκρατία. «Πιστεύω ότι, ήδη, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι δεν αφήνουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη στην προσπάθειά μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο φωτεινό μέλλον που της αξίζει» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείο για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας τα πέντε βασικά σημεία.

Πρώτον, ποντοπόρος ναυτιλία, όπου η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να κάνει την ελληνική σημαία ξανά πιο ελκυστική για Έλληνες πλοιοκτήτες καθώς και να εξορθολογιστεί δραστικά το πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να οδηγηθούν περισσότερα νέα παιδιά στη θάλασσα και να μπορεί η Ελλάδα να τους παρέχει ποιοτική εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να χτίσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε έναν τομέα όπου η Ελλάδα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δεύτερος πυλώνας πολιτικής για την κυβέρνηση τα λιμάνια με πρώτο τον Πειραιά. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τρόποι να δρομολογηθούν γρήγορα σε συνεργασία με ιδιώτες για επενδύσει που θα αναβαθμίσουν τον Πειραιά σ ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό λιμάνι. Επίσης συζητήθηκε ο εξορθολογισμός της λιμενικής πολιτικής για να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Ως τρίτος πυλώνας συζητήθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στο θαλάσσιο τουρισμό. Η συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με το Υπουργείο Τουρισμού θα καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στον θαλάσσιο τουρισμό, και θα αξιοποιηθούν πλήρως τα πολύ σημαντικά έσοδα που ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να προσφέρει σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.

Τέταρτος πυλώνας η νησιωτική πολιτική. Καθώς το 15% του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί σε νησιά, αποφασίστηκε σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενός ειδικού τομεακού προγράμματος για τη νησιωτική πολιτική στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Στόχος ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο να υποστηρίξει τις δράσεις των νησιών, και ιδιαίτερα των μικρών, τα οποία χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο φροντίδας και υποστήριξης από το κράτος.

Τέλος ο πέμπτος πυλώνας ο οποίος συζητήθηκε, αφορούσε το ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα. Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, και με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις που αναπτύσσονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της τεχνολογίας, έτσι ώστε -σε συνεργασία- το Υπουργείο, το Λιμενικό Σώμα και ο ιδιωτικός τομέας να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν οι πολίτες να κολυμπάνε στις θάλασσές με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Τέλος στις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ευχαριστώντας τους για το έργο που επιτελούν, ενώ σημείωσε ότι θα ενισχυθεί επιχειρησιακά το Σώμα ώστε να αναβαθμιστεί η δυνατότητα της χώρας να φυλάσσει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της σε συνεργασία με την Ευρώπη, η οποία έχει θέσει το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων σε πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη επίσης στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του./ibna