Ευρωβαρόμετρο: Η πλειονότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ

Ευρωβαρόμετρο: Η πλειονότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ είναι στο 57% στη Βόρεια Μακεδονία, παρουσιάζοντας πτώση 6% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2018. Ωστόσο, το 68% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 16% που δηλώνουν κατά. Το 72% των πολιτών είναι της γνώμης ότι η ένταξη στην ΕΕ θα ωφελήσει τη χώρα.

Αυτό αποδεικνύεται από τα τυποποιημένα στοιχεία των ερευνών του Ευρωβαρομέτρου που πραγματοποιήθηκαν μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές μεταξύ 7 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2019 σε όλα τα 28 κράτη μέλη και σε πέντε υποψήφιες χώρες.

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας επισημαίνουν την οικονομική κατάσταση (35%) και την ανεργία (30%) ως τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Όταν ερωτήθηκαν πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή τους, το 67% των ερωτηθέντων στη χώρα δήλωσαν ικανοποιημένοι, ενώ το 33% ήταν δυσαρεστημένο.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη στα ιδρύματα, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι στο 33%, στο Κοινοβούλιο στο 31%, στα μέσα ενημέρωσης στο 36%, ενώ στα πολιτικά κόμματα στο 20%./ibna