Τούρκος Υπ. Ενέργειας: Στα 1710 μέτρα βάθος η γεώτρηση Yavuz μέχρι στιγμής

Τούρκος Υπ. Ενέργειας: Στα 1710 μέτρα βάθος η γεώτρηση Yavuz μέχρι στιγμής

Επισκέφτηκαν το τουρκικό γεωτρύπανο με αξιωματούχους των κατεχομένων

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στα 1710 μέτρα βάθος έφτασε η γεώτρηση του Yavuz στα ανοιχτά της Καρπασίας, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Fatih Dönmez ο οποίος με ελικόπτερο επισκέφθηκε το τουρκικό γεωτρύπανο με τον «πρωθυπουργό» Ersin Tatar και τον «υπουργό ενέργειας» Hasan Taçoy.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε και όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο από την Άγκυρα, ότι το «Yavuz» θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά του σε 2,5 μήνες, ενώ μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και το σεισμογραφικό «Oruc Reis».

«Όπως γνωρίζετε το Yavuz είναι το τελευταίο γεωτρύπανο που εντάχθηκε στο νηολόγιο μας. Το Fatih συνεχίζει τις εργασίες του δυτικά του νησιού. Το γεωτρύπανο μας Yavuz συνεχίζει τη γεώτρηση του στο Karpaz 1. Μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στα 1710 μέτρα βάθος. Το πρόγραμμά του εδώ θα είναι περίπου 2,5 μήνες. Ελπίζουμε πρώτα ο Αλλάχ όταν φτάσουμε στον στόχο να φτάσουμε και στο φυσικό αέριο. Το σλόγκαν μας είναι ‘Εάν υπάρχει, θα το βρούμε’. Εάν σε αυτό το σημείο υπάρχει, θα το ανακαλύψουμε το συντομότερο», είπε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας.

Ο Fatih Dönmez είπε ακόμη πως η Τουρκία τον Αύγουστο θα στείλει στα κατεχόμενα ένα ακόμη ερευνητικό πλοίο κι έτσι στο νησί γενικότερα θα υπάρχουν δύο γεωτρύπανα και δύο σεισμικά πλοία της Τουρκίας. «Το Barbaros συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες νοτίως της Κύπρου  στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) από την ‘ΤΔΒΚ’. Μέσα στον Αύγουστο θα στείλουμε στην Μεσόγειο και το δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο μας, το Oruc Reis. Επομένως τις εργασίες μας στην Μεσόγειο θα τις κάνουμε με δύο σεισμικά πλοία και δύο γεωτρύπανα», ανέφερε.

Οι γεωτρήσεις είναι εθνική υπόθεση

Για την πρόταση που υπέβαλε η Τουρκοκυπριακή πλευρά προς την Ελληνοκυπριακή για σύσταση κοινής επιτροπής για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, ο Fatih Dönmez είπε ότι η Τουρκία τη στηρίζει. «Όπως γνωρίζετε εμείς στηρίζουμε μέχρι τέλους την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ομογενών μας που ζουν στην ‘ΤΔΒΚ’. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζουμε τα παράνομα πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων που κήρυξε μονομερώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά προκαλώντας τετελεσμένα. Τον περασμένο μήνα η ‘κυβέρνηση’ της ‘ΤΔΒΚ’ υπέβαλε πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής για την κοινή αξιολόγηση των υδρογονανθράκων και των διαμοιρασμό τους με δίκαιο τρόπο. Ωστόσο η ‘Ελληνοκυπριακή διοίκηση’, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, απέρριψε αυτή την πρόταση. Ελπίζουμε ότι αυτή η σοβαρή πρόταση θα επανεξεταστεί και θα είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να συναντηθούν οι δύο πλευρές για να υπάρξει αποτέλεσμα. Θέλω να δηλώσω ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις θα στηρίξουμε αυτές τις συναντήσεις», ανέφερε ο Fatih Dönmez.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλει να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα στις εργασίες γεώτρησης που γίνονται σε όλο το νησί και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Tayyip Erdogan για  τη στήριξη που προσφέρει για το θέμα, λέγοντας ότι οι γεωτρήσεις είναι εθνική υπόθεση./ibna