Συναντήθηκαν Fannon Φάμελλος

Συναντήθηκαν Fannon Φάμελλος

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας Francis R. Fannon στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Τρίτη 6 Αυγούστου 2019, με τον υπεύθυνο για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σύμφωνα με πληροφορίες τη σημασία των πρωτοβουλιών που έλαβε η Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και καθιστώντας την πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η κρισιμότητα τόσο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2018 στην Ουάσινγκτον, όσο και η πρωτοβουλία 3+1 καθώς και άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεργασίας της Ελλάδας.

Ο Francis R. Fannon από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Σωκράτη Φάμελλο για τις ενέργειες της Ελλάδας ώστε να αναδειχθούν νέες δυνατότητες περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Μακεδονία και άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ο Σωκράτης Φάμελλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η ενεργειακή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή σταθερότητα, στο βαθμό που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη στήριξη στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους υδρογονάνθρακές της και τόνισε ότι το μήνυμα των ΗΠΑ και της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας κατά των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, πρέπει να παραμείνει σαφές και σταθερό.

Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης τη σημασία εφαρμογής της Συνθήκης Κλιματικής Αλλαγής των Παρισίων και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στην ανάπτυξη τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας./ibna