Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Ελλάδας –ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Ελλάδας –ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα

Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Αυγούστου 2019.  Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές, Francis R. Fannon, καθώς και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών, επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ελλάδος και των ΗΠΑ για την περαιτέρω εμβάθυνση της στενής διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.  Η Ομάδα Εργασίας για ενεργειακά θέματα στηρίζεται στην σταθερά αυξανόμενη διμερή συνεργασία σε συνέχεια της εναρκτήριας συνάντηση Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος και ΗΠΑ που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο 2018.

Οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και ΗΠΑ υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών στην Ευρώπη για διαφοροποίηση ως προς τις ενεργειακές πηγές, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια. Χαιρέτισαν τον ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και ως περιφερειακού κόμβου διέλευσης και παροχής φυσικού αερίου. Συζήτησαν γύρω από τις δυνατότητες αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προς αυτό το σκοπό, αμφότερες πλευρές ανέλαβαν τη δέσμευση για τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να ενθαρρυνθεί έτι περαιτέρω η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, F. Fannon, συνεχάρη την Ελλάδα για την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), τις εν εξελίξει εργασίες κατασκευής του  Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδος- Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria) καθώς και για τον σχεδιασμό βελτίωσης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη υποστήριξή τους στη διαφοροποίηση των εξαγωγικών επιλογών για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, που θα είναι εμπορικά βιώσιμες, θα ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, και οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομής όπως ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) και ενισχυμένη δυνατότητα αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου όπως ο σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη.  Συζήτησαν επίσης το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αμερικανικής προέλευσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σχετικά με την επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την αδειοδότηση πραγματοποίησης ερευνών από την εταιρεία  ExxonMobil σε συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς που συζητήθηκαν στην Ομάδα Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, εν όψει της δεύτερης συνάντησης στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος–ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Ελλάδα./ibna