Β-Ε: «Ιστορική συμφωνία» ή άλλη μια αποτυχία;

Β-Ε: «Ιστορική συμφωνία» ή άλλη μια αποτυχία;

Την ημέρα που οι ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη υπέγραψαν συμφωνία για την απελευθέρωση των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα, ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση των σημαντικότερων θεσμών, όπως το Συμβούλιο των Υπουργών, οι αντιδράσεις ποικίλουν.

Η ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ στη Β-Ε, Lars Gunnar Wigemark, φιλοξένησε τη συνάντηση. Η σημασία της ενέργειας αυτής είναι ορατή από το γεγονός ότι ακόμη και ο Επίτροπος της ΕΕ, Johannes Hahn, χαιρέτισε επίσης την υπογραφή.

Ο κυβερνών συνασπισμός στη Δημοκρατία Σέρπσκα υποστήριξε τη συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες SNSD, HDZ και SDA Milorad Dodik, Dragan Čavić και Bakir Izertbegović.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Banjaluka, έκριναν ότι το deal ήταν σύμφωνo με το ψήφισμα για τη στρατιωτική ουδετερότητα και όλες τις πράξεις που εγκρίθηκαν από την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Μετά τη συνάντηση, ο Dodik δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ο κυβερνών συνασπισμός στη Δημοκρατία Σέρπσκα υποστηρίζει τις Αρχές για το σχηματισμό αρμοδιοτήτων στο επίπεδο της Β-Ε επειδή είναι σύμφωνες με τις πράξεις της Δημοκρατίας Σέρπσκα, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος περί στρατιωτικής ουδετερότητας που ενέκρινε η Εθνοσυνέλευση.

«Εκτιμήσαμε ότι η συμφωνία που επετεύχθη τρεις πολιτικές ομάδες στο Σεράγεβο τη Δευτέρα είναι αποδεκτή από τους εταίρους του συνασπισμού στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Υποστηρίχθηκαν οι διατάξεις που θα επιτρέψουν τη σύσταση του Συμβουλίου Υπουργών», δήλωσε ο Dodik.

Παράλληλα, τόνισε ότι όλα τα στοιχεία της συμφωνίας ήταν σύμφωνα με τις πράξεις της Δημοκρατίας Σέρπσκα, κυρίως με το ψήφισμα για τη στρατιωτική ουδετερότητα.

«Πάντα λέγαμε ότι η συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλες στρατιωτικές οργανώσεις δεν είναι αμφισβητήσιμη, αλλά ότι η ένταξη δεν είναι αποδεκτή. Θα μπορούσατε να διαπιστώσετε ότι δεν υπήρχε ρήτρα ένταξης στο ΝΑΤΟ στη συμφωνία, αλλά θα μπορούσε να συζητηθεί στο μέλλον, αλλά όσοι είναι υπεύθυνοι από τη Δημοκρατία Σέρπσκα πάντοτε υποστηρίζουν στρατιωτική ουδετερότητα», υπενθύμισε ο Dodik.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Mirko Šarović, ωστόσο, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ουσιαστικά η συνθηκολόγηση του Milorad Dodik και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας Σέρπσκα στο ΝΑΤΟ και ότι δεν υπάρχει δίλημμα ότι «αυτή η συμφωνία είναι μια ήττα της πολιτικής της μη εναρμόνισης με το ΝΑΤΟ, της στρατιωτικής ουδετερότητας και του συντονισμού των βημάτων όταν πρόκειται για στρατιωτικές συμμαχίες με τη Σερβία».

Ο Šarović ανέφερε ότι το SDS θεωρεί ότι ο Milorad Dodik είναι πολύ φτηνός για να πουλήσει αυτή τη συγκατάθεσή του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενταχθεί στο Συμβούλιο Υπουργών.

«Επιπλέον, οι συμμετέχοντες και οι υπογράφοντες τη συμφωνία λένε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει σε μια τριετία, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι το SNSD θα μας εισάγει στο ΝΑΤΟ. Δεδομένου ότι ο Milorad Dodik οδηγεί τη Δημοκρατία της Σέρπσκα στο μονοπάτι του ΝΑΤΟ, καθώς αυτός είναι προφανώς ο μόνος τρόπος να ενταχθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών, τίθεται επίσης το θέμα της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης της RS για την στρατιωτική ουδετερότητα»

Τη συμφωνία δέχθηκε επίσης με σκεπτικισμό η Ομοσπονδία της Β-Ε, όπου το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Β-Ε (SDP BIH) τη θεωρεί «αδύνατη». Ο πρόεδρος του κόμματος, Nermin Nikšić, δήλωσε ότι είναι απλά ένα «πυροτέχνημα», το οποίο χρειάζονται οι τρεις ηγέτες σε αυτή την πολιτική συγκυρία.

«Ο Dodik έπρεπε να δείξει ότι κανένας άλλος στην RS δεν μπορεί να είναι εταίρος και να αποτελέσει λύση στην αποδέσμευση του σχηματισμού του Συμβουλίου Υπουργών και των αρχών στο επίπεδο της Β-Ε. Κάθε ένας από τους τρεις ηγέτες ερμηνεύει τη συμφωνία με τον δικό του τρόπο και ο Dodik το ερμηνεύει με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την πορεία του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, θα έλεγα ότι οι πολίτες είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι εδώ. Αυτή είναι μια άλλη νίκη του Dodik στο δρόμο της καταστροφής των θεσμών της Β-Ε», δήλωσε ο Nikšić.

Παράλληλα, πιστεύει ότι ο Bakir Izertbegović ήταν εκείνος που ήταν λιγότερο πιεσμένος για να καταλήξει σε συμφωνία, επειδή, αντίθετα με τις απόψεις των εταίρων της SBB και της DF, συμφώνησε να «παραδώσει πλήρως τη μοίρα του κράτους στα χέρια του SNSD και του HDZ».

Οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν ότι πολλές συμφωνίες στο παρελθόν ονομάστηκαν «ιστορικές», αλλά η χώρα βρίσκεται σε μόνιμη πολιτική κρίση. Έτσι, πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε και να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες 30 ημέρες./ibna