Μαυροβούνιο: Δεν είναι καλή επιλογή το μποϊκοτάζ του κοινοβουλίου, λέει το State Department

Μαυροβούνιο: Δεν είναι καλή επιλογή το μποϊκοτάζ του κοινοβουλίου, λέει το State Department

Το State Department χαιρέτισε την απόφαση του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου να παρατείνει την εντολή της επιτροπής εκλογικής μεταρρύθμισης, καλώντας παράλληλα όλα τα μέρη να συνεχίσουν να αναζητούν διάλογο με την κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στη Voice of America ότι έλαβε γνώση των εκθέσεων σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο και ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με το RTCG.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του think tank Atlantic Council, Damon Wilson, σημείωσε ότι συμφωνεί με τις παρατηρήσεις ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ενός πολιτικού διαλόγου, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι το μποϊκοτάζ είναι μια καλή τακτική.

«Νομίζω ότι το μποϊκοτάζ αποβαίνει εις βάρος του Μαυροβουνίου και των δημοκρατικών θεσμών. Νομίζω ότι βλάπτει τις ίδιες τις διαδικασίες που η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι διατηρεί. Πρέπει να βρείτε τρόπο να κερδίσετε ψήφους: Να εισέλθετε στον εκλογικό αγώνα. Πρέπει να ξέρετε πώς να είστε μειοψηφία στο κοινοβούλιο και πώς να ελέγχετε την κυβέρνηση, να δίνετε προσοχή σε πράγματα που μπορεί να είναι αμφιλεγόμενα. Δεν είναι εύκολο, συχνά μιλάω με φίλους που είναι μειονότητα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δεν είναι διασκεδαστικό, αλλά είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας. Τα συντάγματά μας, αν και υπάρχουν διαφορές, πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Χαίρομαι που βλέπω την πρόοδο στο Μαυροβούνιο. Θέλουμε να δούμε την ωριμότητα των δημοκρατικών συνηθειών, της δημοκρατικής συνεργασίας και των δημοκρατικών θεσμών. Χρειάζεται συμβιβασμός, χρειάζεται θάρρος. Χρειάζονται σκληρές αποφάσεις, χαιρετίζω τις αποφάσεις στο Μαυροβούνιο, ελπίζω ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά μόνο ένα από τα βήματα που θα ληφθούν για να λειτουργήσουν οι θεσμοί μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Wilson.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι διαδικασίες μεταρρύθμισης πρέπει να επιταχυνθούν στη χώρα των Βαλκανίων και ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να είναι ο καλύτερος «μαθητής» και να δείξει σε ολόκληρη την περιοχή τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων./Ibna