Λευκός καπνός επιτέλους στην Β-Ε για τη σύσταση του Συμβουλίου των Υπουργών

Λευκός καπνός επιτέλους στην Β-Ε για τη σύσταση του Συμβουλίου των Υπουργών

Υπογραφή συμφωνίας, υλοποίηση εντός 30 ημερών

Οι ηγέτες των SNSD Milorad Dodik, HDZ BiH Dragan Čović και SDA Bakir Izetbegović κατέληξαν τη Δευτέρα το απόγευμα σε συμφωνία για τη σύσταση του Συμβουλίου Υπουργών και έπεσαν οι υπογραφές για τη διαμόρφωση των αρχών της Β-Ε.

Η συνάντηση οργανώθηκε από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε στο Σεράγεβο, υπό την παρουσία του επικεφαλής της αντιπροσωπείας Lars-Gunnar Wigemark.

Ο Čović εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίμονη και προσήλωση της κροατικής πλευράς στο διάλογο και τη συμφωνία καρποφόρησε, γεγονός που θα επιτρέψει τελικά στους νικητές των εκλογών να ιδρύσουν αρχές.

«Είναι κρίσιμο για μας ότι η κοινή δήλωση, στην πραγματικότητα το πρόγραμμα εργασίας του μελλοντικού Συμβουλίου Υπουργών και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο επίπεδο της Β-Ε, ορίζει σαφώς ως προτεραιότητα την εφαρμογή των αποφάσεων τόσο των τοπικών όσο και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σχετικά με τον εκλογικό νόμο της Β-Ε, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνταγματική και θεσμική ισότητα των λαών και των πολιτών, καθώς και η νόμιμη εκπροσώπησή τους σύμφωνα με την εκλογική βούληση», δήλωσε ο Čović.

Ο Dodik από τη μεριά του ανέφερε ότι μετά από εννέα μήνες συνομιλιών, το SNSD, το HDZ και το SDA κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύσταση του Συμβουλίου Υπουργών εντός 30 ημερών. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα που πρέπει να εφαρμοστούν από το μελλοντικό Συμβούλιο Υπουργών.

«Κάναμε ό, τι μπορούμε για να προστατέψουμε τη συνταγματική θέση της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Ήταν ένα περιττό αδιέξοδο κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών», δήλωσε ο Dodik στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφαση θα απελευθερώσει το έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Β-Ε και της Βουλής των Λαών και ότι δημιουργείται νέα δυναμική στη Β-Ε σε σχέση με το έργο των κοινών θεσμών, κυρίως όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Όσον αφορά το αίτημα του SDA να αποστείλει στο ΝΑΤΟ το λεγόμενο εθνικό σχέδιο δράσης για την ένταξη, κατά τη διαδικασία της συμφωνίας, ο Dodik δήλωσε ότι η συνεργασία θα εξελιχθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, με σεβασμό σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα.

«Συμφωνήσαμε με αυτό και είπαμε ότι η συνεργασία και η ενσωμάτωση θα ακολουθούσαν το Σύνταγμα και τους νόμους, σεβόμενοι όλα τα σχετικά κυβερνητικά επίπεδα στη Β-Ε, ότι η συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί, κάτι που δεν αμφισβητήσαμε ποτέ, με σχετικές αποφάσεις της Προεδρίας, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών», δήλωσε ο Dodik.

Δήλωσε τέλος ότι μια επιτροπή που θα επιφορτιστεί με τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, η οποία θα συσταθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών, θα προτείνει αποφάσεις που θα εξετάζονται από την Προεδρία και το Συμβούλιο των Υπουργών./ibna