Συζήτηση «Stay or Leave» στο Μαυροβούνιο

Συζήτηση «Stay or Leave» στο Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο στοχεύει στην ένταξη στην ΕΕ, τη συμμαχία που θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί οικονομικά και να εκμεταλλευτεί όσο καλύτερα μπορεί, δήλωσε η καθηγήτρια της Οικονομικής Σχολής Gordana Đurović.

Μιλώντας στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Stay or Leave» που οργανώθηκε σε ένα φεστιβάλ στο Petnjica, είπε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι η στρατηγική προτεραιότητα του Μαυροβουνίου.

«Καθώς η ΕΕ μεγάλωσε και διευρύνθηκε, δεν συνέβη το ίδιο σε όλα τα κράτη που προσχώρησαν. Η Ρουμανία έχασε το 28% των πολιτών της και το ίδιο συνέβη και με τη Βουλγαρία. Μόνο η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία διατήρησαν τον αριθμό των πολιτών τους, ενώ άλλες χώρες έχασαν κατά μέσο όρο το 7%. Μόνο μετά από τόσα χρόνια ένταξης στην ΕΕ γίνονται θετικές αλλαγές, καθώς οι χώρες έχουν συγκλίνει οικονομικά και οι άνθρωποι επιστρέφουν σε αυτές», δήλωσε η Đurović.

Σχολιάζοντας τις μεταναστεύσεις στο Μαυροβούνιο, τόνισε ότι περίπου το 50% συμβαίνει από πόλη σε πόλη, και το υπόλοιπο στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, η Đurović είπε ότι ήταν χαρούμενη που οι σπουδαστές που παρακολουθούν μεταπτυχιακά μαθήματα στο εξωτερικό επιστρέφουν στο Μαυροβούνιο.

Ο πολιτικός ακτιβιστής Boris Raonić δήλωσε ότι δεν είναι δίλημμα αν κάποιος θα μείνει ή θα φύγει, αλλά πού θα πάει.

Θεωρεί ανησυχητικό το γεγονός ότι 140 ιατροί έφυγαν από το Μαυροβούνιο από το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ιατρών.

Ο Jahja Ferhatović, καθηγητής μιας διεθνούς σχολής στο Νόβι Παζάρ, τόνισε ότι είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος όταν αποφασίζει να φύγει και ότι οι μεταναστεύσεις Βόσνιων πολιτών συμβαίνουν εδώ και αιώνες, αλλά το υψηλό ποσοστό γεννήσεων το αντισταθμίζει .

Τέλος, ο καθηγητής Adnan Prekić πιστεύει ότι οι μεταναστεύσεις αποτελούν πρόκληση, όχι μόνο στο Μαυροβούνιο, αλλά και σε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια και το Ανατολικό Μπλοκ./ibna