Πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, η αντιπολίτευση προτείνει δύο ημερομηνίες

Πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, η αντιπολίτευση προτείνει δύο ημερομηνίες

Οι αρχές Απριλίου και το τέλος Μαΐου είναι οι ημερομηνίες που η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE προσέφερε στις ομάδες εργασίας ως επιλογή για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ο ηγέτης του κόμματος Hristijan Mickoski δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σύντομα.

Χρειαζόμαστε εκλογές νωρίτερα από ποτέ, λόγω της διαφθοράς, του οικονομικού τσουνάμι και των εγκληματικών σκανδάλων της κυβέρνησης. Το χταπόδι έχει διαδεδομένες πιπέτες, είπε ο Mickoski.

Η απάντηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev είναι ότι εάν η αντιπολίτευση θέλει πρόωρες εκλογές, αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2020.

Ο Zaev τόνισε ότι οι προτεραιότητες της χώρας είναι οι μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης καθώς και η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και η έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ.

Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε πιθανές μαζικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του Zoran Zaev, εκτός εάν συμφωνηθεί μία ημερομηνία για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Πρόωρες εκλογές ζητούν επίσης τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, αλλά η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να βρουν πρώτα μια λύση για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών της ΕΕ.

Οι τακτικές βουλευτικές εκλογές στη βόρεια Μακεδονία είναι προγραμματισμένες για το Δεκέμβριο του 2020, όταν και λήγει η τετραετής θητεία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Zoran Zaev./ibna