Νέο συμβούλιο αρχηγών στην Κύπρο μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Νέο συμβούλιο αρχηγών στην Κύπρο μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Θα υπάρξει νέα ενημέρωση ως προς το τι έλαβε χώρα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Νέα σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θα λάβει χώρα στην Κύπρο μετά που ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου. Εκεί ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών του και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Της συνάντησης στο Τρόοδος ακολούθησαν δηλώσεις εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου ο οποίος τόνισε τις επιδιώξεις της ε/κ πλευράς.

“Είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία με συνέπεια ενδιαφέρεται και επιδιώκει, όχι μόνο τη λύση αλλά και την επανέναρξη των συνομιλιών, από το αδιέξοδο του Ιουλίου του 2017, είναι η δική μας πλευρά η οποία και έχει λόγους και επιδιώκει πραγματικά, ουσιαστικό διάλογο. Είναι σημαντικό που ο ΓΓ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκδηλώσει ένα σημαντικό ενδιαφέρον για την επανέναρξη, αυτός είναι ο στόχος μας, επομένως ο Πρόεδρος λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων προσέρχεται στη βάση όλων των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ και των παραμέτρων που είχαμε από το ΓΓ μετά το Κρανς Μοντανά”, ανέφερε σχετικά.

Τι δήλωσαν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Μετά το πέρας του συμβουλίου που ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες, οι αρχηγοί των κυπριακών πολιτικών κομμάτων τοποθετήθηκαν κυρίως για τα όσα πρέπει να γίνουν στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί ώστε να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών που είναι το κύριο μέλημα της ε/κ πλευράς.

Η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη του διαλόγου στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και των παραμέτρων Γκουτέρες, παραμένει η προτεραιότητά μας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter. .

Το ΑΚΕΛ αναμένει ότι στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου οι δύο ηγέτες θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε σιγά σιγά να κτιστεί ένα θετικό κλίμα το οποίο θα επιτρέψει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων , τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα μας επιτρέψουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

Ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί είναι κρίσιμη και καθοριστική για το κατά πόσον θα ξεκινήσουν σιγά σιγά να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι από το 1974 «έχουμε όλοι συναποφασίσει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων, έχει τεράστια σημασία την ερχόμενη Παρασκευή να υπάρξει το κατάλληλο εκείνο κλίμα που θα επιτρέψει σιγά σιγά να ξαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, έχουμε καταθέσει τα πολιτικά κόμματα τις απόψεις μας και τις σκέψεις μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»./ibna