Σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο Αναστασιάδης ενόψει 9ης Αυγούστου

Σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο Αναστασιάδης ενόψει 9ης Αυγούστου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος δέχεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει της συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci, στις 9 Αυγούστου. Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη δική του προσέγγιση, με καλή θέληση αλλά και με σταθερή πολιτική βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν τερματιστεί”.

“Θα πρέπει και θα ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς, δικές τους σκέψεις, εισηγήσεις, διότι ο στόχος πρέπει να είναι να παρακαμφθεί η κωλυσιεργία της Τουρκίας και η προσπάθεια να υποκαταστήσει τη συζήτηση για το Κυπριακό, αν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τις έξι παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που σήμαιναν τέλος εγγυήσεων, τέλος κατοχικών στρατευμάτων, προκειμένου να μας παραπέμψει να συζητάμε άλλα θέματα», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Σύντομα θα διαφανεί αν η Τουρκία έχει το θάρρος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν η Τουρκία έχει τη θέληση και το θάρρος, να προσέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές και κανόνες της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου επεσήμανε η Κύπρια Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων  Βασιλική Αναστασιάδου στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων και αγνοουμένων του 256 Τάγματος Πεζικού.

Η Υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε πως θα διαφανεί επίσης κατά πόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί στη βάση των κυπριακών συμφερόντων, εγκαταλείποντας τις προκλητικά έκνομες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συμμετέχει σ’ ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans Montana, με δεδομένο το πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ώστε μέσω του διαλόγου να επιτύχουμε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε η Υπουργός Μεταφορών.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, συνέχισε προσθέτοντας πως την ίδια ώρα, περιφρονεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, κύριο γνώρισμα των οποίων είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Εσχάτως δε, κλείνει κάθε πόρτα διαλόγου, με παράνομες ενέργειες στη θάλασσα και σχεδιασμούς εναντίον της Αμμοχώστου. Ακολούθως η κ. Αναστασιάδου εξέφρασε την ελπίδα και πεποίθηση πως το αδιέξοδο θα τερματιστεί και πως «θα εισέλθουμε ξανά στο δρόμο που οδηγεί στην επανένωση, σε μια Κύπρο ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα δεσμά της κατοχής, όπως την οραματίστηκαν όσοι θυσιάστηκαν για αυτήν»./ibna