Τα Σκόπια απέρριψαν το αίτημα της Βουλγαρίας για ειδική σύσκεψη της επιτροπής ιστορικών και εκπαιδευτικών ζητημάτων

Τα Σκόπια απέρριψαν το αίτημα της Βουλγαρίας για ειδική σύσκεψη της επιτροπής ιστορικών και εκπαιδευτικών ζητημάτων

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας απέρριψε αίτημα της Βουλγαρίας για ειδική σύσκεψη της κοινής επιτροπής ιστορικών και εκπαιδευτικών ζητημάτων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες επίλυσης των εκκρεμών διαφορών πριν από τον Οκτώβριο.

Ο συμπρόεδρος της βουλγαρικής επιτροπής της Επιτροπής, Angel Dimitrov, είχε αποστείλει νωρίτερα αίτημα στη Β. Μακεδονία να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη της Επιτροπής πριν από το τέλος Αυγούστου.

Μετά το αίτημα του Dimitrov ήρθε η έκκληση του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Boiko Borissov, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια στις 1 Αυγούστου, προκειμένου η επιτροπή να παραγάγει αποτελέσματα τον Οκτώβριο, και όχι να αναβάλλει τις συναντήσεις αλλά να «εργάζεται καθημερινά».

Η εθνική τηλεόραση της Βουλγαρίας (BNT) ανέφερε στις 4 Αυγούστου ότι ο συμπρόεδρος της επιτροπής της βόρειας Μακεδονίας, ο καθηγητής Dragi Georgiev, δήλωσε ότι μια συνάντηση τον Αύγουστο δεν ήταν δυνατή λόγω της καλοκαιρινής περιόδου διακοπών και η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12-13 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή ιδρύθηκε ως συνέπεια της πολύαναμενόμενης σύναψης συνθήκης καλής γειτονίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας και απαιτείται να επιτευχθεί συναίνεση σε βασικά πρόσωπα και γεγονότα στην κοινή ιστορία των δύο χωρών.

Συναίνεση σχετικά με τον επαναστάτη Gotse Delchev δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτή και μάλιστα νωρίτερα δημιουργήθηκε ο κίνδυνος εκτροχιασμού της όλης διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ΒΝΤ, ο Georgiev δήλωσε ότι το αίτημα για άμεση επίλυση του θέματος του Gotse Delchev για την ικανοποίηση πολιτικών αναγκών θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς το έργο της επιτροπής.

Μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία ελπίζει να σημειώσει πρόοδο στις ευρω-ατλαντικές της φιλοδοξίες. Τον Ιούνιο του 2019, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έπρεπε να αποφασίσουν για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία – και με την Αλβανία – αλλά επέλεξαν να αναβάλουν μια απόφαση μέχρι τον Οκτώβριο./ibna