Την απογοήτευσή της εξέφρασε η Ρουμανία για τις δηλώσεις Borissov σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Την απογοήτευσή της εξέφρασε η Ρουμανία για τις δηλώσεις Borissov σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Boiko Borissov, ο οποίος κατηγορεί Ρουμάνους τουρίστες για τη διάδοση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα του.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί 26 κρούσματα ΑΠΧ στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων πέντε σε βιομηχανικές χοιροτροφικές μονάδες. Περίπου 130.000 χοίροι έχουν θανατωθεί ή πρόκειται να θανατωθούν, με τις προβλεπόμενες απώλειες στον κλάδο να ανέρχονται σε εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Βουλγαρίας τα κρούσματα δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί.

Στις 2 Αυγούστου το βράδυ, ο Borissov επισκέφτηκε την πόλη Pazardzhik, ένα από τα μέρη όπου υπήρξε αντίσταση στις εντολές για την εξόντωση των κατοικίδιων χοίρων για την πρόληψη της εξάπλωσης της ΑΠΧ.

Μεταξύ άλλων παρατηρήσεων, ο Borissov δήλωσε ότι ήταν βέβαιος ότι οι Ρουμάνοι τουρίστες είχαν φέρει τη λοίμωξη στη Βουλγαρία. Στη βόρεια γειτονική χώρα έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά ευρείας εκδήλωσης της ΑΠΧ.

«Οι Ρουμάνοι τουρίστες τρώνε στους δρόμους, από το απομεινάρια των οποίων μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί», δήλωσε ο Borissov σε συνάντηση με δημάρχους από την περιοχή Pazardzhik.

«Πηγαίνουν, τρώνε, πετάνε, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε… τώρα πηγαίνουμε και καθαρίζουμε, καθαρίζουμε», είπε.

Σε ένα μήνυμα στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας δήλωσε: «Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργό @BoykoBorissov για τους τουρίστες. Του υπενθυμίζουμε ότι οι Ρουμάνοι τουρίστες στη Βουλγαρία έχουν σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ».

Η δήλωση του Borissov στις 2 Αυγούστου δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος κατηγόρησε τη Ρουμανία. Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 10 Ιουλίου, το οποίο ψήφισε πρόσθετα κονδύλια για την καταπολέμηση της ΑΠΧ, είπε ότι ο ιός είχε εισαχθεί στη Βουλγαρία από τη γειτονική Ρουμανία.

Στη Βουλγαρία υπάρχει ανησυχία από το 2018 για την είσοδο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.

Τον Ιούλιο του 2018, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε να υψώσει φράχτη στα ρουμανικά σύνορα για να προσπαθήσει να αποτρέψει τη διέλευση άγριων χοίρων στη χώρα. Κατασκευάστηκε γρήγορα, αλλά ούτε το ύψος ούτε το μήκος του θεωρήθηκαν αρκετά, με αποτέλεσμα να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής, καθώς πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα αποδειχτεί αποτελεσματικός.

Μέσα από το σημερινό ξέσπασμα, ένα επαναλαμβανόμενο αστείο στα κοινωνικά δίκτυα στη Βουλγαρία είναι ότι ένας χοίρος βρέθηκε νεκρός στο φράχτη στα ρουμανικά σύνορα. Η εγκληματολογική εξέταση έδειξε ότι είχε πεθάνει από τα γέλια./ibna