Η απάντηση του Erdogan στις ΗΠΑ μέσω των S-400

Η απάντηση του Erdogan στις ΗΠΑ μέσω των S-400

Τα ρωσικά μεταγωγικά στην ίδια βάση που είχαν απογειωθεί τα αεροσκάφη των πραξικοπηματιών

Η ημερομηνία αλλά και το σημείο άφιξης των ρωσικών αντιεροπορικών συστημάτων S-400 , έχει μεγάλη συμβολική αξία και δείχνουν το σημείο που βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Στις 15 Ιουλίου το 2016, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του Recep Tayyip Erdogan  τα τουρκικά μαχητικά F-16 είχαν απογειωθεί από την βάση Akinci στην Άγκυρα. Τα μαχητικά αυτά είχαν ρίξει βόμβες στο προεδρικό μέγαρο όπως και στο κέντρο των Ειδικών Δυνάμεων της τουρκικής Αστυνομίας όπου είχαν σκοτωθεί 44 αστυνομικοί.

Στην ίδια βάση ήταν και οι πραξικοπηματίες που διοικούσαν όλη την απόπειρα πραξικοπήματος δίνοντας εντολές σε όλες τις μονάδες.

Μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος τα μαχητικά της Τουρκικής Αεροπορίας βομβάρδισαν την βάση αυτή για να τερματίσουν τη δράση των πραξικοπηματιών.  Αμέσως μετά καταργήθηκαν όλες οι μοίρες που τη συγκροτούσαν. Πριν από λίγους μήνες η βάση ενεργοποιήθηκε και πάλι όμως με την ονομασία που είχε πριν το 1995 ,ως αεροπορική βάση Mürted.

Τραγική ειρωνεία της ιστορίας είναι πως 3 χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τα ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στον διάδρομο προσγείωσης μήκους 4 χιλιομέτρων της βάσης Mürted για να μεταφέρουν στην Τουρκία τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400!

Υπάρχει βαθύς συμβολισμός στον τρόπο χρήσης αυτής της βάσης και της εθνικότητας των αεροσκαφών που προσγειώνονται σε αυτή. Δεν είναι κρυφό στην Τουρκία πως πολλά στελέχη του  ΑΚP πιστεύουν πως οι ΗΠΑ έχουν παίξει ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Erdogan.

Έχει τεράστια σημασία πως τρία χρόνια μετά,  το στρατηγείο των πραξικοπηματιών, σήμερα φιλοξενεί ρωσικά μεταγωγικά που φέρνουν τους S-400.

Το πρώτο ρωσικό μεταγωγικό προσγειώθηκε στην βάση  Μürted στις 12 Ιουλίου. Στις 15 Ιουλίου όπου ήταν η Τρίτη  επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος συνέχισε η μεταφορά των S-400. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο.

Όπως δεν είναι τυχαία και η εμφατική αναφορά του προέδρου της Τουρκίας στους S-400 κατά τη διάρκεια των τελετών μνήμης για τα θύματα της νύχτας της απόπειρας πραξικοπήματος. «Ξεκίνησε η παραλαβή των S-400. Μας έλεγαν δεν μπορούν να τους πάρουν. Μέχρι στιγμής ήρθαν 8 αεροσκάφη και τους φέρνουν. Τώρα στόχος μας είναι η συμπαραγωγή με τη Ρωσία. Θα το κάνουμε και αυτό» δήλωσε ο Erdogan στην ομιλία του στην τελετή μνήμης των αστυνομικών που σκοτώθηκαν στην Άγκυρα στις 15 Ιουλίου του 2016.

Η ανταποκρίτρια των New York Times στην Τουρκία Carlotta Gall στο άρθρο της στις 16 Ιουλίου αναφέρει πως «αν υπάρχει ένα μήνυμα στη συμφωνία αυτή ( σ.σ. S-400) είναι η ριζωμένη υποψία του Erdogan πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια ανατροπής του, τη ματωμένη νύχτα του 2016».

Ο αρθρογράφος της Hurriyet Sedat Ergin  αναφέρει πως «ουσιαστικά για τον Erdogan η άφιξη των  S-400 είναι η απάντηση του στις ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».

Πράγματι η Ουάσιγκτον καθυστέρησε να καταδικάσει άμεσα την απόπειρα πραξικοπήματος , δεν εξέδωσε ξεκάθαρη ανακοίνωση στήριξης τη τουρκικής κυβέρνησης.  Ο Erdogan στις 29 Ιουλίου του 2016 είχε κατηγορήσει κάποιους Αμερικανούς αξιωματικούς πως «βρίσκονται δίπλα στους πραξικοπηματίες. ´Ήδη ο πραξικοπηματίας βρίσκεται στη χώρα σας»  είχε δηλώσει εννοώντας τον ιμάμη Fethullah Gulen που η Άγκυρα τον κατηγορεί πως σχεδίασε την  προσπάθεια ανατροπής του Erdogan.

«Αν οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας δεν είχαν επισκιαστεί με τις υποψίες της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ήταν στη βάση εμπιστοσύνης τότε ίσως η Άγκυρα δεν θα είχε μπει στους  δρόμους αναζήτησης των S-400» αναφέρει ο Εrgin.

Η δήλωση του Donald Trump στη συνάντηση του με τον Erdogan πως για την αγορά των S-400  πως «φταίει η κυβέρνηση Obama που δεν έδινε τους Patriot» ίσως ήταν και μια προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ , να ικανοποιήσει τον τούρκο πρόεδρο καθώς μίλησε για λάθη του παρελθόντος, κατά τη δική του άποψη./ibna