Τι στοχεύει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο

Τι στοχεύει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας σε ακόμη μια συνεδρίαση του έδειξε τη σημασία που δίνει για τις εξελίξεις γύρω από την περιοχή της Κύπρου καθώς στην ανακοίνωση που εκδόθηκε έγινε αναφορά για τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή.

“Στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας η συνέχιση της αποφασιστικής  στάσης μας, η οποία δίνει βάρος   στην ανάπτυξη της συνεργασίας για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και έχει στόχο τη προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας όπως και αυτών της  Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Άγκυρα σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης και ως απάντηση στις γεωτρήσεις που ξεκίνησε η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει αγοράσει κι έχει στείλει στην περιοχή της Κύπρου δυο γεωτρύπανα  αλλά και το ερευνητικό σκάφος Barbaros χωρίς να δίνει καμία σημασία στις ανακοινώσεις της Ε.Ε και τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusogluέχει ανακοινώσει πως η Τουρκία θα στείλει κι άλλο ερευνητικό σκάφος το Oruc Reis.

Η προσοχή της Άγκυρας  αυτή την περίοδο είναι στραμμένη στην περιοχή της Κύπρου και όχι στην περιοχή νότια του Καστελόριζου. Εκεί θεωρούν πως κρίνεται το ενεργειακό μέλλον της Τουρκίας αλλά και φυσικά του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν σχέδια της Άγκυρας για έρευνες ή για γεωτρήσεις στην περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη, Ρόδο και Καστελόριζο και ούτε προετοιμασίες για να συμβεί κάτι τέτοιο άμεσα.

Παράλληλα τα οικόπεδα τα οποία διενεργούνται διαγωνισμοί για την παραχώρηση τους στην περιοχή της Κρήτης δεν βρίσκονται σε περιοχές τις οποίες έχει βλέψεις η Άγκυρα, γεγονός που απομακρύνουν το ενδεχόμενο κάποιας έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως στην Κύπρο τα δεδομένα είναι διαφορετικά και μέχρι να βρεθεί η φόρμουλα της επίλυσης η σκληρή στάση της Άγκυρας αναμένεται να συνεχιστεί./ibna