Ο Thaci ζητεί από τον συνασπισμό PAN να διορίσει υποψήφιο για επικεφαλής της κυβέρνησης

Ο Thaci ζητεί από τον συνασπισμό PAN να διορίσει υποψήφιο για επικεφαλής της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci σε επιστολή του προς τον Kadri Veseli, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), δήλωσε ότι ως νικητής των εκλογών του 2017, έχει το δικαίωμα να προτείνει υποψήφιο για τη διαμόρφωση της κυβέρνησης της χώρας.

Ο Thaci στην επιστολή του δήλωσε ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία, βάσει των συνταγματικών του υποχρεώσεων, μετά την παραίτηση του Ramush Haradinaj ως Πρωθυπουργού στις 19 Ιουλίου.

Το Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον Πρόεδρο να ξεκινήσει διαβούλευση για νέες βουλευτικές εκλογές.

Ο Shemsi Syla από το Κίνημα Vetevendosje δήλωσε ότι είναι αντίθετος με τη δράση του Προέδρου, σημειώνοντας ότι έχουν τις έτοιμες υπογραφές για να διαλύσουν τη Συνέλευση και ότι θέλουν τις εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου αντέδρασε επίσης. Ο βουλευτής του κόμματος Muharrem Nitaj δήλωσε ότι ο πρόεδρος μπερδεύτηκε με το γεγονός ότι όλα τα πολιτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών

Ο Haradinaj παραιτήθηκε αφού κλήθηκε από την Ειδική Εισαγγελική Υπηρεσία της Χάγης για ερωτήσεις υπό την ιδιότητα του υπόπτου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου και τους ισχύοντες νόμους, όταν μια πολιτική πάρει τη νίκη στις εκλογές ή ένας συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μπορεί να προτείνει έναν υποψήφιο. Ο νέος υποψήφιος για πρωθυπουργός έχει 15 ημέρες για να παρουσιάσει το υπουργικό του σώμα ενώπιον του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου για να λάβει την έγκριση από τους βουλευτές.

Εάν μια τέτοια πρόταση δεν αποκτήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να ανακοινώσει ότι οι πρόωρες εκλογές θα πραγματοποιηθούν εντός 40 ημερών./ibna