Συνολικά 26 “ενεργές” γεωτρήσεις έως το 2023 βλέπει η Τουρκία

Συνολικά 26 “ενεργές” γεωτρήσεις έως το 2023 βλέπει η Τουρκία

Τον νέο της οδικό χάρτη στον τομέα της ενέργειας, με πρωταρχικό σκοπό να περιορίσει τις εισαγωγές πλουτοπαραγωγικών πηγών, μειώνοντας ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο και την εξάρτηση της χώρας, και να αυξήσει, επενδύοντας στις δικές της “δυνάμεις”, την εγχώρια παραγωγή σε όλο το φάσμα του ενεργειακού κλάδου χαράζει επιμελώς η Άγκυρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στον τομέα των εξορύξεων, για τον λόγο αυτό η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει λεπτομερώς την δραστηριότητα του κάθε ορυχείου σε ολόκληρη την χώρα, αναβαθμίζοντας το πλαίσιο που διέπει την λειτουργία τους, προσβλέποντας και στην αξιοποίηση πεδίων όπου έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες.

Ανάλογη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην γεωθερμία, στην παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο (shale gas) αλλά και στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών πεδίων που φιλοξενεί η χώρα.

Τέλος, δεν παραβλέπεται η ανάγκη να ενισχυθεί ο τομέας της αναζήτησης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μέσω της διενέργειας νέων σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων, τόσο στην ηπειρωτική χώρα, όσο στην θάλασσα.

Ειδική μνεία γίνεται βεβαίως στην παρουσία της Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία αναμένεται, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, να αυξήσει τον αριθμό και να πραγματοποιήσει έως τα τέλη του 2023 συνολικά 26 θαλάσσιες γεωτρήσεις./ibna