Γιορτή του Ilinden στη Βόρεια Μακεδονία, κάλεσμα για ενότητα από την ηγεσία

Γιορτή του Ilinden στη Βόρεια Μακεδονία, κάλεσμα για ενότητα από την ηγεσία

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, σήμερα ζήτησε την ενοποίηση όλων των εθνοτήτων στη χώρα.

Στην ομιλία του για την Ημέρα του Ίλιντεν – γνωστή ως επαναστατική εξέγερση κατά της οθωμανικής κυριαρχίας του 1903 – ο Zaev ανέφερε ότι η ενότητα πρέπει να υπηρετεί το μέλλον και όχι το παρελθόν.

“Συνεχίζουμε να καλλιεργούμε την έννοια της κοινωνίας της κοινότητας, ως κληρονομιά ενός Μανιφέστου που προσκαλεί τους γείτονες και τους φίλους για μια καλύτερη ζωή» τόνισε ο Zaev.

Πρόσθεσε ότι ήταν το πατριωτικό καθήκον των Μακεδόνων, Αλβανών, Τούρκων, Σέρβων, Βλάχων, Βοσνίων και Ρομά να ενωθούν και να συμφιλιωθούν στο εσωτερικό.

Με την ευκαιρία της 116ης επετείου της εξέγερσης του Ιλίντεν και της Δημοκρατίας του Κρούσεβο, πολλές κρατικές και διπλωματικές αντιπροσωπείες στη Βόρεια Μακεδονία εναπόθεσαν λουλούδια στον τάφο του Προέδρου της Δημοκρατίας του Κρούσεβο Nikola Karev στο Gumenje του Κρούσεβο σήμερα το πρωί.

Ο Πρόεδρος του κράτους, Stevo Pendarovski, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με την ευκαιρία του εορτασμού του Ίλιντεν, ζήτησε ενότητα για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της χώρας, δηλαδή το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας.

Το Ίλιντεν δεν είναι η αρχή, αλλά η αρχή του τέλους ενός αγώνα εκατό χρόνων για ελευθερία, για την οποία πολλές γενεές ηρώων και ηρωίδων έχουν δώσει τη ζωή τους. Το Ιλίντεν δεν είναι μόνο η εξέγερση του Krushevo, αλλά πολύ περισσότερο από αυτό, δήλωσε ο επικεφαλής του VMRO – DPMNE, Christian Mickoski.

Το Ίλιντεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του λαού της Βόρειας Μακεδονίας, με τη 2η εξέγερση του Ιλίντεν να λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο του 1903, ενώ η πρώτη σύνοδο ASNOM πραγματοποιήθηκε το 1944 μετά τον αντιφασιστικό πόλεμο./ibna