Συνέντευξη/IBNA: Η Σερβία στέλνει απειλητικά μηνύματα στα Βαλκάνια

Συνέντευξη/IBNA: Η Σερβία στέλνει απειλητικά μηνύματα στα Βαλκάνια

Ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου και ο Εθνικός Συντονιστής για την Ενσωμάτωση και Ένταξη στο ΝΑΤΟ, Burim Ramadani, μίλησε σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το ρόλο του Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στη σταθερότητα της περιοχής, τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, την κατάσταση ασφαλείας στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, την επιρροή της Ρωσίας στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο

Ποιος θα είναι ο ρόλος του Κοσσυφοπεδίου στην ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων;

Το Κοσσυφοπέδιο δεσμεύεται να συμβάλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια. Ως εκ τούτου, μαζί με τους πολιτικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς θεσμούς του, θα είναι σε πλήρη συντονισμό με τους στρατηγικούς μας εταίρους, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Για εμάς, είναι σαφές ότι η εντολή του στρατού του Κοσσυφοπεδίου έχει θετικό αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια. Η εδραίωση του κράτους του Κοσσυφοπεδίου τονίζει την αναγκαιότητα εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής-ατλαντικής ολοκλήρωσης προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου είναι μια επαγγελματική, σύγχρονη και πολυεθνική δύναμη, έτοιμη να συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια παντού στον κόσμο. Θέλουμε να αναπτύξουμε, να προχωρήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε περαιτέρω το FSK για να είμαστε ισχυροί εταίροι στον δημοκρατικό κόσμο. Σήμερα, το FSK είναι ο ποιο αξιόπιστος οργανισμός στο Κοσσυφοπέδιο και ως εκ τούτου ωφελεί και ολόκληρη την περιοχή.

Πόσο δύσκολη θα είναι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ;

Το Κοσσυφοπέδιο κατανοεί τη σημασία της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, γνωρίζουμε το δρόμο που έχουμε να διανύσουμε και τον ρόλο που διαδραματίζει ο συντονισμός για να γίνει κάποιος μέλος του οργανισμού αυτού.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει διλήμματα όσον αφορά την ένταξη στην ευρωατλαντική οικογένεια. Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ένα ουδέτερο κράτος και ποτέ δεν θα είναι. Επιπλέον, βάσει της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και βάσει του άρθρου 10 του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, πιστεύουμε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ. Ως εκ τούτου, μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι θα γίνουμε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, ειδικά τώρα που η Βόρεια Μακεδονία ολοκληρώνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Με βάση τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ελπίζω ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να είμαστε ενεργά μέλη της Εταιρικής Σχέσης για την Ειρήνη και στη συνέχεια να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Πώς εκτιμάτε την κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου; Περιμένετε να δείτε εντάσεις;

Οι πολιτικές εντάσεις δεν επηρέασαν την ασφάλεια σε αυτό το τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και αυτό είναι πολύ καλό για τις μελλοντικές εξελίξεις. Έχουμε δει κάποια περίεργα σενάρια που η Σερβία προσπάθησε στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά τέτοια σενάρια είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν, επειδή η διεθνής κοινότητα είναι πολύ προσεκτική και κανείς δεν πιστεύει στην προπαγάνδα της Σερβίας για «ανθρωπιστική κρίση» ή παρόμοια σενάρια. Φυσικά, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είμαστε σε επαφή με τους διεθνείς εταίρους μας για να αποτύχουν αυτά τα σχέδια, όπως και έχουν!

Οι οργανισμοί ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου συνεργάζονται με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους για να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή;

Οι ξένες επιρροές, ιδιαίτερα η ρωσική επιρροή, έχουν μετατραπεί σε πραγματική ανησυχία για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Οι στόχοι της Ρωσίας είναι σαφείς όσον αφορά τη δημιουργία μιας ασταθούς κατάστασης, την παρέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία και την απομάκρυνση των Βαλκανίων από τις ευρωατλαντικές διαδικασίες.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι το Κοσσυφοπέδιο αγωνίζεται συνεχώς ενάντια στη ρωσική επιρροή. Η ρωσική επιρροή μεταδίδεται κυρίως μέσω της Σερβίας, μιας χώρας στην οποία η Ρωσία δημιούργησε την ιδεολογική, στρατιωτική και διπλωματική της βάση.

Τι είδους απειλή αποτελεί το γεγονός ότι η Ρωσία βοηθά τη Σερβία να εκσυγχρονίσει τον στρατό της για τα Βαλκάνια και το Κοσσυφοπέδιο;

Η Σερβία στέλνει απειλητικά μηνύματα για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια είναι μια διπλωματική επίθεση που η Σερβία ξεκίνησε για να εφοδιαστεί με ρωσικό εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι η Σερβία ενδιαφέρεται μόνο να αλληλεπιδράσει με τη Ρωσία όσο αφορά τον στρατό. Το αυταρχικό καθεστώς της Σερβίας αποφάσισε να μην συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής, διότι η συνεργασία συνδέεται άμεσα με το πρότυπο του εξοπλισμού και των εξοπλιστικών συστημάτων. Φυσικά, αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Το μόνο που εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι ο εκσυγχρονισμός των βαλκανικών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Ενώ όλες οι άλλες χώρες της περιοχής έχουν προσανατολιστεί προς το ΝΑΤΟ, η Σερβία είναι η μόνη χώρα που πήρε την αντίθετη κατεύθυνση και αυτό είναι κάτι σοβαρό για όλα τα Βαλκάνια.

Το Κοσσυφοπέδιο εισέρχεται σε μια νέα εκλογική διαδικασία. Ποιες είναι οι προσδοκίες του AAK από αυτήν την κατάσταση; Αυτό το κόμμα αναμένει να αναπτυχθεί με βάση τα αποτελέσματα της κυβέρνησης του Haradinaj;

Πιστεύω ότι η πολιτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο δεν αναλύεται σωστά. Τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να σκεφτούν τον λόγο για τον οποίο διεξάγονται αυτές οι εκλογές. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή έχει να κάνει με τη Σερβία και τις πολιτικές που εφαρμόζει αυτή η χώρα. Ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Vucic, υπηρέτησε ως υπουργός πληροφοριών κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ivica Dacic ήταν εκπρόσωπος του Μιλόσεβιτς. Οι δύο κύριοι ηγέτες της Σερβίας έχουν ένα πράγμα κοινό: την προπαγάνδα.

Η Σερβία λέει ότι έχει στείλει νέο φάκελο στον Haradinaj. Με άλλα λόγια, έχει κατασκευάσει ένα νέο αρχείο μετά από δεκάδες προηγούμενων που δεν οδήγησαν σε τίποτα. Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι απλή και δεν πρέπει να θεωρείται απλά ως ένας εσωτερικός πολιτικός αγώνας./ibna