Akar: Μάταιες οι προσπάθειες μετριασμού και εκτροπής των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο

Akar: Μάταιες οι προσπάθειες μετριασμού και εκτροπής των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο

Η Τουρκία όπως και στο παρελθόν θα συνεχίσει και σήμερα να είναι η μεγαλύτερη στήριξη των Τουρκοκυπρίων

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια μετριασμού και εκτροπής των εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο, κατά τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar, προσθέτοντας ότι “είναι μια μάταιη προσπάθεια”. Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η Τουρκία έδειξε τα τελευταία δέκα χρόνια ότι είναι πολύ αποφασισμένη και κινείται με βάση σχεδίου και συνειδητοποιημένα”, προσθέτοντας ότι “θα είναι ωφέλιμο για όλες τις πλευρές να το αντιληφθούν αυτό το συντομότερο και να επαναθεωρήσουν τις δραστηριότητές τους με βάση αυτό”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειάζεται”.

Σε ομιλία του σε δεξίωση χθες το βράδυ στη Λέσχη Βετεράνων για την επέτειο της 1ης Αυγούστου που έχει καθιερωθεί ως “ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων’ των κατεχομένων και ταυτόχρονα είναι η 61η επέτειος από την ίδρυση της ΤΜΤ, και όπως  μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όπως πριν 45 χρόνια που διεξήγαγαν την ‘επιχείρηση ειρήνης’ (εισβολή 1974) και σήμερα είναι κοντά στους Τουρκοκύπριους και κινούνται με αποφασιστικότητα για τα δικαιώματα και συμφέροντά τους”.  Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η ‘Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου”, όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας,  δεν αποδέχτηκε την πρόταση της ‘ΤΔΒΚ’  για ίδρυση μιας κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου”. “Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, η προστασία των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων και ο δίκαιος διαμοιρασμός των πηγών πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών, κατά την έκφρασή του.

Για τις εγγυήσεις στην Κύπρο, ο Hulusi Akar είπε ότι “δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια μετριασμού και εκτροπής των εγγυήσεων της Τουρκίας”. “Είναι μια μάταιη προσπάθεια. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια στο νησί Κύπρος και αυτό το δικαιώμά της θα το χρησιμοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και σήμερα όπως και χθες. Οι δραστηριότητές μας τόσο εκείνες που μας ανέθεσε η ‘ΤΔΒΚ’ όσο και εκείνες που βρίσκονται στην θαλάσσια αρμοδιότητα της χώρας μας, συνεχίζονται και θα συνεχίσουν χωρίς καθυστερήσεις και αδιάκοπα όπως έχουν προγραμματιστεί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει αυτή την πορεία. Και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για να εφαρμοστούν αυτά”, είπε.

Όπως ισχυρίστηκε, η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. “Σε αυτό το θέμα κάναμε αυτό που μας αναλογεί και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά που κάνουμε απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Η ευχή μας όπως η Ελλάδα και η ‘Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’ στο πλαίσιο των καλών σχέσεων γειτονίας να αναζητήσουν απάντηση στο ερώτημα ‘τί μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί’ σε σχέση με τον δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όλοι να γνωρίζουν ότι κινούμενοι με αυτή τη σκέψη θα είναι πιο λογικό, πιο θετικό και πιο ωφέλιμο. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο με συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη με την νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στην Ελλάδα. Σε αυτό το θέμα μέχρι σήμερα αναλάβαμε αρκετές πρωτοβουλίες, εργαζόμενοι με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βρούμε λύση στα προβλήματα”, ανέφερε.

Ο Hulosi Akar υποστήριξε ότι η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι η πιο ισχυρή εγγύηση για τη σταθερότητα και ασφάλεια της ειρήνης στην περιοχή και θα συνεχίσει να είναι.

Ο Hulusi Akar είπε ότι στόχος είναι να υπάρξει ειρήνη και μόνιμη σταθερότητα στο νησί, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιοι πως μια δικοινοτική, διζωνική λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα, δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική θα φέρει ειρήνη, γαλήνη και σταθερότητα στο νησί. Τέλος είπε πως η Τουρκία όπως και στο παρελθόν θα συνεχίσει και σήμερα να είναι η μεγαλύτερη στήριξη των Τουρκοκυπρίων./ibna