Β-Ε: Συμφωνία επιχορήγησης 15 εκατ. ευρώ για τον διάδρομο «Vc»

Β-Ε: Συμφωνία επιχορήγησης 15 εκατ. ευρώ για τον διάδρομο «Vc»

Στην υπογραφή συμφωνίας, σχετικά με τη χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση 15 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση του νέου τμήματος (Johovac – Rudanka) του αυτοκινητοδρόμου κατά μήκος του πανευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών «Vc», προχώρησαν Βοσνία – Ερζεγοβίνη και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Με αυτό το νέο τμήμα μεταξύ Johovac και Rudanka, με μήκος περίπου 6,1 χλμ. και δύο κόμβους, η ολοκλήρωση του κύριου διαδρόμου μεταφοράς της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης πλησιάζει. Η κοινοτική επιχορήγηση ύψους 15 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί μέσω του επενδυτικού πλαισίου των δυτικών Βαλκανίων (WBIF) και θα προστεθεί στο δάνειο από την ΕΤΑΑ ύψους έως 70 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ειδικός Εντεταλμένος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Lars-Gunnar Wigemark, δήλωσε ότι η επιχορήγηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ είναι ένα από τα 11 έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της Ατζέντας Συνδεσιμότητας συνολικού ύψους 217 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα για τη Β-Ε.

«Στην πρόσφατη Διάσκεψη Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Πόζναν της Πολωνίας, η ΕΕ ενέκρινε ένα νέο πακέτο σύνδεσης που εκπληρώνει την δέσμευση για 1 δισ. ευρώ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Β-Ε είναι μεγάλος αποδέκτης αυτών των επιχορηγήσεων. Τέσσερα από τα δώδεκα νέα έργα που εγκρίθηκαν στο Πόζναν βρίσκονται στη Β-Ε. Αυτές οι επιχορηγήσεις θα αξιοποιήσουν πρόσθετες επενδύσεις για την οικοδόμηση υποδομών προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας», τόνισε ο Wigemark.

Ο διάδρομος «Vc» είναι ο κύριος διεθνής διάδρομος μεταφορών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο οποίος στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στην περιφερειακή ολοκλήρωση βελτιώνοντας τη συνδετικότητα εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και με τις γειτονικές της χώρες.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία σήμερα, η οποία απεικονίζει την καλή πρόοδο που έχει σημειωθεί με την κατασκευή του Διαδρόμου “Vc”. Είμαστε βέβαιοι ότι η καθιέρωση καλύτερων υποδομών εντός της χώρας και η καλύτερη σύνδεσή της με την Ευρώπη θα εξυπηρετήσουν τη βαθύτερη ολοκλήρωση και όχι μόνο οικονομικ », δήλωσε ο Ian Brown, επικεφαλής του γραφείου της ΕΤΑΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου θα συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο Banja Luka – Doboj και θα συμπληρώσει άλλες τρέχουσες και προβλεπόμενες επενδύσεις στο βόρειο και νότιο τμήμα του διαδρόμου «Vc» στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Θα βελτιώσει τις συνθήκες ταξιδιού, θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα προσφέρει τοπική απασχόληση κατά τη φάση κατασκευής. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα βελτιώσει επίσης την οδική ασφάλεια, καθώς θα μειώσει τη βαριά κυκλοφορία που διέρχεται σήμερα από την πόλη Doboj και τα τοπικά χωριά.

«Τέτοιες συμφωνίες συμβάλλουν στην τόνωση των τοπικών εταιρειών, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τελικά στην προσπάθειά μας να προχωρήσουμε προς την ΕΕ όσον αφορά τις μεταφορικές συνδέσεις. Ως αποτέλεσμα, θα έχουμε νέους αυτοκινητόδρομους, γέφυρες και όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη », δήλωσε ο Vjekoslav Bevanda, υπουργός Οικονομικών της Β-Ε.

Ο διάδρομος «Vc» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030 με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ./ibna