Διαβαλκανική “μάχη” για τον νέο Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε.

Διαβαλκανική “μάχη” για τον νέο Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε.

Πέντε κράτη μέλη της Ε.Ε. φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως διεκδικούν, έχοντας εκφράσει ανάλογα το ενδιαφέρον τους, την θέση του νέου Επιτρόπου της Ε.Ε. που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για την Ενέργεια.

Έτσι, λοιπόν, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Εσθονία και η Λιθουανία με τους Luminita Odobescu, Krzysztof Szczerski, Janez Lenarčič, Kadri Simson και Virginijus Sinkevicius, Linas Linkevicius ή Saulius Skvernelis, αντίστοιχα, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους ή να προβούν αναλόγως σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η κα Luminita Odobescu είναι επί της παρούσης εκπροσωπεί την χώρα της σε βαθμό πρέσβη στην Ε.Ε., όπως επίσης συμβαίνει και στην περίπτωση του κ. Janez Lenarčič.

Ο κ. Krzysztof Szczerski είναι επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Πολωνίας και ο κα Kadri Simson πολιτεύεται στην χώρα του.

Τα τρία αυτά πρόσωπα έχουν επισήμως θέσει την υποψηφιότητα τους με την στήριξη των χωρών τους βεβαίως για μία θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Ρουμανία έχει εκδηλώσει ήδη ανοιχτά το ενδιαφέρον της για τα χαρτοφυλάκια της Ενέργειας, των Μεταφορών και του Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η θητεία της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Ρουμανία, η οποία είχε αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα που αφορούσαν στον ενεργειακό κλάδο, επιχειρώντας να δρομολογήσει αλλαγές στον ευρωπαϊκό «οδηγό» και κανονισμό που διέπει την λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου./ibna