Έρευνα: Γερμανοί οι καλύτεροι τουρίστες στην Ελλάδα

Έρευνα: Γερμανοί οι καλύτεροι τουρίστες στην Ελλάδα

Οι Γερμανοί αποδεικνύονται οι καλύτεροι τουρίστες για την Ελλάδα, τόσο με βάση την κατάταξη εσόδων μεταξύ όλων των χωρών, όσο και με βάση την μέση δαπάνη ανά επισκέπτη. Σύμφωνα με στοιχεία του  Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (IΝΣΕΤΕ) οι σημαντικότερες αγορές της Ελλάδας για το 2018, είναι με βάση την κατάταξη των εσόδων η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία. Μάλιστα, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, αυτές οι έξι χώρες συνεισφέρουν αθροιστικά το 41,5% των επισκέψεων, το 49,7% των διανυκτερεύσεων και πάνω από το ήμισυ (52,2%) των ταξιδιωτικών εισπράξεων στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση, αυτήν παρουσιάζουν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ (89 ευρώ), ενώ ανά επίσκεψη την εμφανίζουν οι επισκέπτες από τη Γερμανία (614 ευρώ), λόγω της μεγάλης διάρκειας παραμονής (κατά μέσον όρο 8,8 διανυκτερεύσεις).

Η συντριπτικά μεγάλη  πλειονότητα (το 81,9% των επισκέψεων, το 86,2% διανυκτερεύσεων και το 88,1%) των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό κατευθύνθηκε κυρίως σε 5 περιφέρειες και συγκεκριμένα σε Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τον εισερχόμενο τουρισμό με θέμα “Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;”.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης:

* Συνολικά, οι 30,1 εκατ. επισκέπτες της χώρας πραγματοποίησαν 34,8 εκατ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,3%, σε σχέση με το 2017. Δηλαδή ο κάθε ταξιδιώτης επισκέφθηκε, κατά μέσο όρο, 1,16 Περιφέρειες. Επίσης, 12 από τις 13 Περιφέρειες παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων, 9 από τις 13 κατέγραψαν αύξηση διανυκτερεύσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων σε σχέση με το 2017.

* Από πλευράς διανυκτερεύσεων, αυτές διαμορφώθηκαν στα 227 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,2% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 15,6 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,2%. Η δαπάνη ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 449 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το 2017 (458 ευρώ), ως αποτέλεσμα της μείωσης της διάρκειας παραμονής, παρόλο που η δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε.

* Όσον αφορά την μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στις 13 περιφέρειες της χώρας, αυτή διαμορφώθηκε πέρυσι κατά μέσο όρο στα 69 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,9% σε σχέση με το 2017 (68 ευρώ). Η υψηλότερη δαπάνη καταγράφηκε στην περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με 86 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,3%. Αντίθετα, η χαμηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 46 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12%.

* Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις περιφέρειες της χώρας ήταν 6,5 διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,7%. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής 8,4 διανυκτερεύσεις καταγράφηκε στην Περιφέρεια της Κρήτης, παραμένοντας στα επίπεδα του 2017. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής το 2018 ήταν 3,4 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγράφοντας μείωση κατά 16,6%./ibna