Βούλγαρος τηλεοπτικός παρουσιαστής ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει πολιτικό κόμμα

Βούλγαρος τηλεοπτικός παρουσιαστής ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει πολιτικό κόμμα

Μετά από 19 χρόνια στον αέρα, η νυχτερινή εκπομπή του Slavi Trifonov στη βουλγαρική τηλεόραση έριξε αυλαία, με τον ίδιο να ανακοινώνει ότι πρόκειται να ιδρύσει πολιτικό κόμμα.

Η ανακοίνωση της 31ης Ιουλίου ήρθε λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις δημαρχιακές και δημοτικές εκλογές στη Βουλγαρία.

Ο Trifonov και η εκπομπή του ήταν οι εμπνευστές ενός εθνικού δημοψηφίσματος το 2016, το οποίο έθετε τρία ερωτήματα.

Το ένα ήταν το κατά πόσον οι βουλευτές θα πρέπει να εκλέγονται με ψηφοφορία με πλειοψηφία σε δύο γύρους, το δεύτερο η εισαγωγή υποχρεωτικής ψηφοφορίας και το τρίτο κατά πόσο η κρατική επιδότηση για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς πρέπει να μειωθεί σε ένα λέβα ανά έγκυρη ψήφο.

Αρχικά, υπήρχαν άλλα τρία ερωτήματα, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο τα έκρινε άκυρα.

Οι ερωτήσεις προχώρησαν σε ψηφοφορία αφού ο Trifonov υπέβαλε αίτηση για το δημοψήφισμα με περισσότερες από 672.000 υπογραφές. Μια έρευνα από αξιωματούχους που διαπίστωσε ότι περίπου 100.000 υπογραφές δεν ήταν έγκυρες, είτε γιατί κάποιες ήτανε διπλές, είτε γιατί κάποιες είχαν πλαστογραφηθεί είτε επειδή το άτομο που υπέγραφε δεν είχε το δικαίωμα να το πράξει. Ωστόσο, ο αριθμός των έγκυρων υπογραφών ήταν πάνω από το όριο για τη συνέχιση του δημοψηφίσματος.

Στο δημοψήφισμα, η απάντηση και στις τρεις ερωτήσεις ήταν ναι, αλλά η προσέλευση υπολείπεται του κατώτατου ορίου ώστε να καταστεί υποχρεωτική η θέσπιση τους. Ο Trifonov άσκησε έφεση κατά της απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής ενώπιον δικαστηρίου, αλλά αυτό απέτυχε.

Αργότερα, η υποχρεωτική ψηφοφορία νομοθετήθηκε, αλλά στη συνέχεια καταργήθηκε. Το 2019, η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλγαρίας νομοθέτησε τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για πολιτικά κόμματα σε ένα λέβα ανά ψήφο.

Σε μια κίνηση προφανώς στοχευμένη προς τους Βούλγαρους που είναι δυσαρεστημένοι με το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, ο Trifonov δήλωσε ότι το κόμμα θα ονομαστεί – σε ανεπίσημη μετάφραση – «Δεν υπάρχει τέτοιο κράτος». Οι Βούλγαροι τείνουν να χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη φράση όταν θέλουν να καταδικάσουν κάτι και όχι να επαινέσουν.

Ο colloquially δήλωσε ότι ο στόχος του μελλοντικού κόμματος θα ήταν να διασφαλίσει ότι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του δημοψηφίσματος του 2016 θα μετατραπούν σε νόμο.

Ο ίδιος είπε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ένα νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα ποσοστά τηλεθέασης, η εκπομπή του Trifonov ήταν η πιο δημοφιλής από τις μεταμεσονύχτιες εκπομπές στη βουλγαρική τηλεόραση. Δεδομένου ότι για μήνες κυκλοφορούσε η φήμη ότι θα ίδρυε κόμμα, ορισμένες εταιρίες δημοσκοπήσεων άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν αυτό το θεωρητικό κόμμα στις έρευνές τους./ibna

(Φωτογραφία αρχείου: Trifonov και μέλη της ομάδας του παρουσιάζουν to υπόμνημα για το δημοψήφισμα το 2016)