Στα Σκόπια ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για τον εορτασμό δύο χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας

Στα Σκόπια ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για τον εορτασμό δύο χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boiko Borissov έφθασε στα Σκόπια, όπου μαζί με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία Zoran Zaev, θα γιορτάσει τη δεύτερη επέτειο της υπογραφής της συνθήκης καλής γειτονίας.

Μια δήλωση της βουλγαρικής κυβέρνησης αναφέρει ότι ο Borissov και ο Zaev θα γιορτάσουν μαζί την επέτειο της συνθήκης, καθώς και γεγονότα και άτομα κοινά στις ιστορίες των δύο χωρών, την εξέγερση του Ιλίντεν και τον επαναστάτη Gotse Delchev.

Η συνθήκη καλής γειτονίας που υπογράφηκε το 2017 ήταν το αποκορύφωμα ετών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων.

Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ στις 14 Φεβρουαρίου 2018 σε τελετή στο κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου στη Σόφια. Τα υπουργεία εξωτερικών υποθέσεων των δύο χωρών αντάλλαξαν έγγραφα επικύρωσης.

«Η υπογραφή της Συνθήκης έχει δώσει ώθηση στη βιώσιμη οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και συμβάλλει στην ενίσχυση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, στην επέκταση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και επικοινωνιών και στη διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των πολιτών και των δύο χωρών», αναφέρει η δήλωση της βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Ο κοινός εορτασμός ιστορικών γεγονότων σημαντικών και για τις δύο χώρες και ο σεβασμός μεγάλων ιστορικών μορφών είναι σύμβολο ενός νέου σταδίου των σχέσεων μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων μετά την υπογραφή της Συνθήκης», αναφέρεται.

Έχει δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή για το ιστορικό και εκπαιδευτικό ζήτημα, που έχει φέρει κοντά ιστορικούς και ειδικούς από τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η επιτροπή έχει σημειώσει πρόοδο σε ορισμένους τομείς, αλλά αντιμετώπισε δυσκολίες στη συμφιλίωση απόψεων από τις αντίστοιχες χώρες για τον Gotse Delchev./ibna