Β-Ε: Έντονες αντιδράσεις από τη δήλωση της Προέδρου της Κροατίας

Β-Ε: Έντονες αντιδράσεις από τη δήλωση της Προέδρου της Κροατίας

Με μία μόνο φράση, την οποία ισχυρίζεται ότι ουδέποτε είπε, η πρόεδρος της Κροατίας, Kolinda Grabar-Kitarović, έκανε αυτό που άλλοι προσπαθούσαν ανεπιτυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα – δηλαδή την «ενότητα» των πολιτικών προσώπων της Βοσνίας. Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Reuven Rivlin, η Grabar Kitarović είπε ότι η Β-Ε είναι πολύ ασταθής και ότι έχει ηγείται από άτομα με διασυνδέσεις με το Ιράν και κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Αργότερα, την Τετάρτη, αρνήθηκε ότι προέβη στη δήλωση αυτή, αλλά ήταν πολύ αργά – τα σχόλια και οι αντιδράσεις είχαν προκαλέσει ήδη αρκετές ζημιές.

Μόλις η φερόμενη δήλωση της έφτασε στο κοινό της Β-Ε, ειδικά οι Βόσνιοι, πολιτικοί και οργανώσεις, την χαρακτήρισαν ως «δήλωση με φασιστικά στοιχεία».

Το Βοσνιακό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović, δήλωσε ότι η Κροάτης πρόεδρος «επαναλαμβάνει ψέματα που εξαπλώνουν ξενοφοβία» και ότι η Κροατία προάγει μια «φασιστική πολιτική».

«Όλοι στην Ευρώπη και στον κόσμο γνωρίζουν ότι αυτά είναι ψέματα κατασκευασμένα από την επιθετική πολιτική του επίσημου Ζάγκρεμπ απέναντι στη Β-Ε και τους Βόσνιους, που περιέχει όλα τα στοιχεία του φασισμού», δήλωσε ο Džaferović.

Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις αντιπροσωπεύουν «το ίδιο λεξικό προπαγάνδας που χρησιμοποιήθηκε από καταδικασμένους εγκληματίες πολέμου και ηγέτες της αποκαλούμενης Herceg-Bosna όταν προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα τερατώδη εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον Βοσνίων».

Το κόμμα του, SDA, τόνισε σε δελτίο Τύπου ότι «είναι παράδοξο το γεγονός ότι η Grabar Kitarović κάνει τέτοιες δηλώσεις με φασιστικά στοιχεία στο Ισραήλ, ενώ είναι ανεκτική στην εγχώρια ανάπτυξη νεοναζιστικών κινημάτων που γιορτάζουν το φασιστικό κράτος-μαριονέτα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου “Το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας”, όπως επίσης και στους εγκληματίες πολέμου που συμμετείχαν στη διενέργεια του Ολοκαυτώματος»

Η Ένωση για το καλύτερο μέλλον της Β-Ε (δεύτερο μεγαλύτερο Βοσνιακό Κόμμα στη Β-Ε) ανέφερε ότι «η ακατανόητη δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Kolinda Grabar-Kitarović ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη διοικείται από μαχητές του Ισλάμ είναι εντελώς περιττή και ανακριβής και έχει ως στόχο να μετατρέψει τη χώρα μας σε νέο πολιτικό στόχο».

«Ως ένας καλός γείτονας, η Κροατία δεν πρέπει να το κάνει αυτό στο έθνος πάνω στο οποίο διαπράχθηκε γενοκτονία. Κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες σοβαρές προσβολές με προφανή προεκλογική σκοπιά, καθώς η Kitarović προσπάθησε πολλές φορές να αντιμετωπίσει πατερναλιστικά τη Β-Ε. Ως κυρίαρχο έθνος, οι Βόσνιοι είναι ακριβώς αυτό, δεν θα το επιτρέψουν ποτέ αυτό επειδή έχουν δείξει τη δέσμευσή τους σε αυτό που πραγματικά θέλει η Β-Ε, μέσω της πολυπολιτισμικότητάς της, της παράδοσης, του αντιφασισμού, της διατήρησης της αξίας του Ισλάμ και της σαφούς φιλοδυτικής και φιλοευρωπαϊκής», σημείωσε το SBB.

Η δήλωση του Grabar Kitarović καταδικάστηκε από εβραίους αξιωματούχους στη Β-Ε και τον Κροάτη – μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, ενώ ο Željko Komšić δήλωσε ότι «η Grabar Kitarović είναι αυτή που είναι ασταθής και όχι η Β-Ε»./Ibna