ΗΠΑ: Η Ελλάδα συμβάλει στην “ενεργειακή ολοκλήρωση στην περιοχή”

ΗΠΑ: Η Ελλάδα συμβάλει στην “ενεργειακή ολοκλήρωση στην περιοχή”

O ρόλος της Ελλάδας στην “ενεργειακή ολοκλήρωση στην περιοχή” της Ανατολικής Μεσογείου και γενικότερα της ΝΑ Ευρώπης θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης στην Αθήνα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιου για ενεργειακά θέματα, Francis Fannon, ο οποίος αναμένεται από σήμερα και μέχρι τις 9 Αυγούστου να πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ιορδανία, Λίβανο και Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το συγκεκριμένο ταξίδι “αντανακλά το μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

Ειδικότερα, η περιοδεία αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Ελλάδα η οποία, όπως επισημαίνεται, «διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προώθηση της ενεργειακής ολοκλήρωσης στην περιοχή».

Ο Francis Fannon αναμένεται μεταξύ άλλων να συμμετάσχει στην συνάντηση της ομάδας εργασίας «3+1», με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Βασικός στόχος, όπως τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι «η επέκταση των οικονομικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του φυσικού αερίου και των συναφών εξαγωγών, ενώ παράλληλα εξίσου σημαντικό είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι εμπλεκόμενες χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή συνεργασία αποβλέποντας στην περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής».

Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος, αξιοποιώντας και την προηγούμενη επίσκεψη του στην περιοχή, αναμένεται να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να συζητήσει την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή./ibna