Β-Ε: Βουλευτής ζητεί την παρέμβαση της von der Leyen για υπόθεση πυρηνικών αποβλήτων

Β-Ε: Βουλευτής ζητεί την παρέμβαση της von der Leyen για υπόθεση πυρηνικών αποβλήτων

Με επιστολή του προς τη νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η οποία επισκέπτεται την Κροατία, ο βουλευτής της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Saša Magazinović, της ζήτησε να πάρει θέση ενάντια στην πρόθεση του Ζάγκρεμπ να αποσύρει πυρηνικά απόβλητα στα σύνορά του με τη Β-Ε.

Στην επιστολή του, επεσήμανε το πρόβλημα της πρόθεσης της Κροατίας να αποθέσει πυρηνικά απόβλητα στη θέση Trgovska Gora, ακριβώς στα σύνορα με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

«Χαίρομαι που επιλέξατε τη γειτονική Κροατία ως μία από τις πρώτες χώρες που θα επισκεφτείτε, ελπίζω, ότι θα επισκεφθείτε σύντομα τη Β-Ε ως νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέχρι τότε, ένα σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Κροατία, τουλάχιστον σύμφωνα με το περιεχόμενο της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να είναι το θέμα της απόθεσης πυρηνικών αποβλήτων χαμηλής και μέσης ραδιενέργειας από την πυρηνική μονάδα Krško (Σλοβενία) στα σύνορα με τη Β-Ε», γράφει ο Magazinović.

Υπενθύμισε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι πριν από λίγες εβδομάδες η ίδια πρότεινε ένα σχέδιο για την Ευρώπη, δηλώνοντας ότι «οι μελλοντικές γενιές θέλουν να ζήσουν σε ένα καλοδιατηρημένο και υγιές περιβάλλον».

«Η Δημοκρατία της Σλοβενίας θα αποθηκεύσει το τμήμα των πυρηνικών και ραδιενεργών αποβλήτων από το Krško στον τόπο προέλευσής τους, ενώ η Δημοκρατία της Κροατίας προτίθεται να αποθηκεύσει το μέρος των αποβλήτων στην τοποθεσία Trgovska Gora, η οποία, εκτός από το ότι είναι στα σύνορα με τη Β-Ε, δεν πληροί ορισμένα άλλα κριτήρια. Ήμουν πολύ ευχαριστημένος που αναφερθήκατε στα παιδιά, το μέλλον τους και, στο πλαίσιο αυτό, ένα υγιές περιβάλλον στο σχέδιό σας. Τα παιδιά στη Β-Ε πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον. Τα παιδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν θα πρέπει να διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα για να ζουν σε υγιές περιβάλλον από τα παιδιά χωρών εκτός της ΕΕ», τονίζει ο Magazinović.

Παράλληλα, στην επιστολή του δηλώνει ότι σύντομα θα γνωρίζουμε την απόφαση της Κροατίας σχετικά με τον τόπο απόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι η χώρα προτιμά τη Trgovska Gora, η οποία βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με τη Β-Ε και την οποία το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Κροατίας έχει ήδη υποστηρίξει.

«Λόγω της εγγύτητας των συνόρων με τη Β-Ε και της γεωγραφικής της θέσης, η εν λόγω τοποθεσία θα έχει τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στον πληθυσμό και το περιβάλλον στη Β-Ε, στη χλωρίδα και πανίδα, στον ποταμό Una και στην πρόσληψη πόσιμου νερού. Θα θέσει σε κίνδυνο το πάρκο Una Nature Park, το εθνικό πάρκο Una, ενώ απειλεί τον τουρισμό και την παραγωγή υγιεινής διατροφής σε όλη την πληγείσα περιοχή. Οι μέχρι στιγμής αποφάσεις των οργάνων και οργανισμών της Δημοκρατίας της Κροατίας που αφορούν την επιλογή τοποθεσίας στην Trgovska Gora δεν είναι σύμφωνες με τις διεθνείς συμβάσεις, οδηγίες, συμφωνίες και πρότυπα που είναι νομικά δεσμευτικά για τη Δημοκρατία της Κροατίας» τόνισε ο Magazinović.

Κάλεσε την Ursula von der Leyen, να ενδιαφερθεί για την υπόθεση αυτή, να κάνει γνωστία στους πολίτες της Κροατίας αυτά τα γεγονότα και να τους υπενθυμίσει τη νομοθεσία της ΕΕ που δεσμεύει τα κράτη μέλη να λάβουν τα μέτρα αυτά από τη φάση σχεδιασμού ενός έργου απόθεσης πυρηνικών και ραδιενεργών αποβλήτων και ότι υπάρχουν σαφείς διαδικασίες για το πώς θα γίνει αυτό./ibna