Μαυροβούνιο: Χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα είναι «διακοσμητικές»

Μαυροβούνιο: Χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα είναι «διακοσμητικές»

Η μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας χωρίς τη συμμετοχή μιας ενωμένης αντιπολίτευσης θα ήταν προς όφελος μόνο του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών και του κυβερνώντος συνασπισμού και δεν θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία, δήλωσε ο αναλυτής Dragiša Janjušević, μιλώντας στα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου.

«Εάν η αντιπολίτευση αποτύχει να συμμετάσχει ως ενωμένη στη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας, φοβάμαι ότι οι αλλαγές θα είναι μόνο “διακοσμητικές” και ότι η εκλογική διαδικασία θα έχει υψηλό επίπεδο δυσπιστίας, όπως είχαμε το 2016», ανέφερε ο Janjušević.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου ότι παραμένουν ακόμη μερικοί μήνες για να εισέλθουν σε εκλογική χρονιά, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες στις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Janjušević, υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, προκειμένου να προσεγγίσουν μια λύση.

«Όταν εξετάζουμε όλους αυτούς τους παράγοντες, μπορούμε να πούμε ότι είναι απίθανο να συμμετάσχει μονομερώς η αντιπολίτευση με συγκεκριμένο στόχο, προκειμένου να ερμηνεύσει σωστά την εκλογική νομοθεσία», δήλωσε ο Janjušević.

Υπενθύμισε τις συστάσεις διεθνών παραγόντων, αλλά και ότι η αντιπολίτευση, ο μη κυβερνητικός τομέας και όλες οι οντότητες της κοινωνίας του Μαυροβουνίου που ακολουθούν την εκλογική διαδικασία, είναι υπέρ της αλλαγής.

«Δεδομένης της δυναμικής του τρόπου με τον οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσεγγίζουν αυτό το πρόβλημα, νομίζω ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η αντιπολίτευση να συμμετάσχει με μία φωνή σε αυτό το εγχείρημα και σε αυτό που θα ακολουθήσει μετά, το οποίο είναι μια κυβέρνηση στην οποία όλοι να συμφωνούν», δήλωσε ο Janjušević.

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν αποκλείει τη δυνατότητα αυτού του γεγονότος και ότι η αντιπολίτευση να καταλήξει σε συμφωνία και να έχει μοναδική προσέγγιση σε αυτό το σημαντικό θέμα.

«Αλλά με τις κατηγορίες που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες από τις μεγαλύτερες οντότητες της αντιπολίτευσης που κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι συνεργάστηκαν με το DPS για την τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας, φαίνεται απίθανο να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση», πρόσθεσε./ibna