Η Σερβία θα απαιτήσει την έκδοση πρώην μέλους του KLA, αντιδράσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Η Σερβία θα απαιτήσει την έκδοση πρώην μέλους του KLA, αντιδράσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασε τη σύλληψη του Κοσοβάρου, Tomor Morina, πρώην μέλους του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, από την αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Morina συνελήφθη με βάση ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από την INTERPOL κατόπιν αιτήματος των σερβικών αρχών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Behgjet Pacolli, δήλωσε ότι σύντομα περιμένει τη Βόρεια Μακεδονία να απελευθερώσει τον Tomor Morina.

Ο κ. Pacolli δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι σε επαφή με αρχές της Βόρειας Μακεδονίας και αναμένει την απελευθέρωση της Morina το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι αυτά τα εντάλματα σύλληψης που εκδίδει η Σερβία δεν έχουν νομική βάση.

Εν τω μεταξύ, ερωτώμενος για το θέμα αυτό, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, δήλωσε ότι ο νόμος θα γίνει σεβαστός.

«Το κράτος δικαίου και η εφαρμογή των διεθνών νόμων είναι ένας ευρωπαϊκός κανόνας, που όλοι υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Zaev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η INTERPOL έκανε λάθος όταν έγραψε ότι η Morina είναι Σέρβος υπήκοος.

«Αυτό δεν είναι αληθινό. Η χώρα μας επιβεβαιώνει ότι είναι υπήκοος του Κοσσυφοπεδίου και κατέχει ένα βρετανικό διαβατήριο και ένα διαβατήριο του Κοσσυφοπεδίου. Το λιγότερο που περιμένω είναι να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι αυτών των χωρών», είπε ο Zaev.

Εν τω μεταξύ, οι σερβικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του στη Σερβία με την υποψία ότι συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου εναντίον πολιτών στη Gjakova από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 1999.

Η σύλληψη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο Κοσσυφοπέδιο./ibna