Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο διαπιστώνει η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Εconomic Sentiment Indicator, ESI), ενώ αντίθετα για το σύνολο της Ευρωζώνης έχουμε μικρή πτώση του σχετικού δείκτη.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 105,3 μονάδες, από τις 101,0 τον Ιούνιο, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 102,7 από 103,3 μονάδες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε στις 102,0 από τις 102,3 μονάδες.

Η διαμόρφωση του ESI στην Ελλάδα επηρεάστηκε θετικά από την αύξηση της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιμέρους τομείς, και συγκεκριμένα των υπηρεσιών (στις 22,1 από 7,9 μονάδες), των κατασκευών (στις -48,1 από -55,5 μονάδες), της βιομηχανίας (στις 1,7 από -0,6 μονάδες) και του λιανικού εμπορίου (στις 13,7 από 9,2 μονάδες) καθώς και από την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -20,2 από -27,8 μονάδες).

Ευρωζώνη

Η μείωση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών ενώ βελτιώθηκε οριακά η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών.

Το οικονομικό κλίμα παρέμεινε εν πολλοίς σταθερό στη Γαλλία, ενώ αυξήθηκε στην Ολλανδία (+1,7 μονάδες), την Ιταλία (+1,4 μονάδες) και την Ισπανία (+0,6 μονάδες) και μειώθηκε σημαντικά στη Γερμανία (-2,4 μονάδες).

Γ. Στουρνάρας: Έχουμε ανάγκη από επενδύσεις

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει, σε συνέντευξή του στο Fortune, πως αν και έχει υπάρξει πρόοδος στα δημοσιονομικά, το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα, οι προκλήσεις που κληροδότησε η κρίση είναι βαρύτατες. Οι κυριότερες εξ αυτών είναι τo brain drain και η απουσία επαρκών επενδύσεων.

«Τα πράγματα είναι πια πολύ καλύτερα. Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί, το τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κεφάλαια. Βεβαίως υπάρχει η κληρονομιά της κρίσης, που είναι το εξαιρετικά υψηλό χρέος, το brain drain και το επενδυτικό χάσμα. Αυτά τα προβλήματα θα επιμείνουν για αρκετά χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας στο αμερικανικό περιοδικό.

Ερωτηθείς για σχεδιαζόμενες επενδύσεις, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, ο κεντρικός τραπεζίτης, σημειώνει: «Έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη από ξένες άμεσες επενδύσεις. Για να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις. Επενδύουμε σήμερα μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20%»./ibna