Έτοιμη η Παγκόσμια Τράπεζα να χρηματοδοτήσει την Αίγυπτο στα ενεργειακά της σχέδια

Έτοιμη η Παγκόσμια Τράπεζα να χρηματοδοτήσει την Αίγυπτο στα ενεργειακά της σχέδια

Έτοιμη δηλώνει η Παγκόσμια Τράπεζα να χρηματοδοτήσει τις γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Αίγυπτο σύμφωνα  με τη μελέτη που κατέθεσε στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, η Τράπεζα εξέφρασε ετοιμότητα να χρηματοδοτήσει αυτές τις γραμμές, στο πλαίσιο της υποστήριξής της προς τα σχέδια της Αιγύπτου που αποσκοπούν στο να καταστεί η χώρα ενεργειακός κόμβος. Οι αγωγοί αυτοί σχεδιάζεται να μεταφέρουν το φυσικό αέριο που παράγεται από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στον σταθμό της EDCO για επεξεργασία και στη συνέχεια για επανεξαγωγή στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Το υπουργείο επισήμανε ότι και η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει και θα χρηματοδοτήσει τις υποδομές στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως αφότου η Αίγυπτος κατόρθωσε να καταστεί ισχυρός παίκτης στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Francis Fannon, δήλωσε, ότι ο τομέας της ενέργειας έχει συμπεριληφθεί στα θέματα του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθότι η Αίγυπτος έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον τομέα του φυσικού αερίου και διαθέτει προηγμένα εργαστήρια, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα. Αναφέρθηκε επίσης στην επιδίωξη να συμπεριληφθούν στον στρατηγικό διάλογο όλοι οι άλλοι τομείς ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Fannon επισήμανε ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής, ιδίως από τη στιγμή που κατέστη δυνατό, υπό την αιγυπτιακή διεύθυνση, να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι χώρες όπως το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, μαζί βεβαίως με τα άλλα μέλη του Φόρουμ, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Ιορδανία. Σημείωσε δε ότι οι ΗΠΑ έχουν ρόλο παρατηρητή, που επιδιώκει να βοηθήσει τα μέλη του Φόρουμ να αποκτήσουν μια κοινή άποψη γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα, ώστε να καταστούν αυτά πύλη προς την πολιτική σταθερότητα και όχι πηγή συγκρούσεων./ibna