Η βοήθεια της Ρωσίας για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Σερβίας απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια

Η βοήθεια της Ρωσίας για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Σερβίας απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια

Η Σερβία έλαβε το πρώτο φορτίο στρατιωτικής βοήθειας που προέρχεται από τη Μόσχα, αποτελούμενο από τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία η Ρουμανία δεν επέτρεψε να περάσει από το έδαφός της λόγω των κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Aleksandar Vucic, ευχαρίστησε τον ρωσικό ομόλογό του Vladimir Putin για τη βοήθειά του στον εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας του, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πώς αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός είχε φτάσει στη χώρα.

Αυτή η στρατιωτική βοήθεια που έλαβε η Σερβία από τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο αντιπρόεδρος της άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Burim Ramadani, αναφέρει ότι η βοήθεια της Ρωσίας για τον εκσυγχρονισμό του σερβικού στρατού απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή.

«Ο εφοδιασμός της Σερβίας με ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό απειλεί ολόκληρη τη Βαλκανική περιοχή και μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει την επιθυμία της Ρωσίας και της Σερβίας να πάρουν εκδίκηση εναντίον του ΝΑΤΟ και των δημοκρατιών του κόσμου”, δήλωσε ο Ramadani.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνιμη ειρήνη στα Βαλκάνια επιτυγχάνεται μόλις κάθε χώρα της περιοχής γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και καμία βαλκανική χώρα δεν ενεργεί ως μικρή Ρωσία.

Η Ρωσία έχει προμηθεύσει τη Σερβία με 6 μαχητικά αεροσκάφη MiG 29 και μολονότι η τελευταία ισχυρίζεται ότι είναι στρατιωτικά ουδέτερη, διαπραγματεύεται την αγορά και άλλων όπλων από τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, στρατιωτικών μεταγωγικών οχημάτων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας./ibna