Η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία προσφέρει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα πρόωρες εκλογές

Η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία προσφέρει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα πρόωρες εκλογές

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, VMRO-DPMNE, δήλωσε ότι είναι έτοιμο να ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο για την Εισαγγελία αν το κυβερνών κόμμα συμφωνήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Aleksandar Nikolovski, δήλωσε στον “Kanal5” ότι οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη προϋπόθεση που θέτουν.

«Κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει στο κοινοβούλιο αν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο Nikolovski.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του SDSM, Zoran Zaev, δήλωσε ότι η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την Εισαγγελία δεν μπορεί να συνδέεται με τις εκλογές.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διεξαχθούν εκλογές. Πρέπει να βρούμε μια λύση, αλλά όχι με πρόωρες εκλογές. Γιατί θα πρέπει να βλάψουμε την οικονομία», είπε ο Zaev.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι αναπόφευκτες στις αρχές του επόμενου έτους.

«Εάν δεν μας δοθεί η ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ μέχρι τον Οκτώβριο, τότε οι εκλογές είναι μια επιλογή. Αλλά ακόμη και αν δοθεί ημερομηνία, τότε η κυβέρνηση θα το ανακοινώσει ως επιτυχία και θα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές», λέει ο καθηγητής πανεπιστημίου Berat Aqifi.

Η μοίρα της Ειδικής Εισαγγελίας θεωρείται ως το τελευταίο εκκρεμές ζήτημα πριν αποφασιστούν οι χώρες-μέλη της ΕΕ για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία τον Οκτώβριο./ibna