Μαυροβούνιο: «Ντιμπέιτ» σχετικά με το όργανο αυτορρύθμισης των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Μαυροβούνιο: «Ντιμπέιτ» σχετικά με το όργανο αυτορρύθμισης των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Η δημιουργία ενός ενιαίου οργάνου αυτορρύθμισης στο Μαυροβούνιο είναι απολύτως εφικτή, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜSS), Ranko Vujović, προσθέτοντας ότι αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτό, είναι ένα άλλο θέμα.

Σύμφωνα με τον Vujović, προκειμένου να εφαρμοστεί ομοιόμορφα και με συνεκτικό τρόπο ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων σε ορισμένες οριακές καταστάσεις στα μέσα ενημέρωσης, η ύπαρξη ενός ενιαίου οργάνου αυτορρύθμισης στο Μαυροβούνιο είναι ύψιστης σημασίας.

«Χωρίς ένα ενιαίο σώμα δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν πλήρως τα επαγγελματικά πρότυπα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή να αναπτυχθεί η ηθική», σημείωσε στο Mina Agency.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ένα ενιαίο σώμα σημαίνει ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα είναι έτοιμα να υποβληθούν στην κρίση του επαγγέλματος.

Ο Vujović πιστεύει ότι πολλά διαφορετικά μοντέλα αυτορρύθμισης δεν θα βελτιώσουν τον επαγγελματισμό στα μέσα ενημέρωσης, ενώ επαναλαμβάνει ότι το μοντέλο ενός ενιαίου οργάνου αυτορρύθμισης κυριαρχεί στην Ευρώπη και ότι η αυτορρύθμιση μέσω των διαμεσολαβητών μέσων ενημέρωσης είναι σπάνια και υπάρχει μόνο σε μερικές ημερήσιες εφημερίδες στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες είναι σοβαρά μέσα ενημέρωσης με μακρά παράδοση στην αντικειμενική αναφορά.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η προπαγάνδα στη δημοσιογραφία θα μπορούσε να έχει μόνο κάποιο βραχυπρόθεσμο όφελος για ένα άτομο ή μια ομάδα, αλλά μακροπρόθεσμα μόνο ζημίες θα προέκυπταν από τέτοιου είδους δημοσιογραφία. Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία δημιουργίας της ένωσης για την αυτορρύθμιση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία θα καλύπτει όλα τα όργανα που λειτουργούν στο Μαυροβούνιο, ο Vujović δήλωσε ότι ήταν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων του MSS και αντιπροσώπων των Vijesti και Dan.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατέληξαν σε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο οι διαμεσολαβητές και τo MSS θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να επιλύουν χωριστά τις καταγγελίες, όπως συμβαίνει σήμερα, και η καινοτομία θα έπρεπε να αποτελούσε δευτεροβάθμια επιτροπή σε περίπτωση καταγγελίας για τις αποφάσεις του MSS ή ορισμένων από τους διαμεσολαβητές.

Ο βοηθός αρχισυντάκτης της Dan, Nikola Marković, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι θα δημιουργηθεί ένα μόνο αυτορρυθμιστικό όργανο στο Μαυροβούνιο. «Αν κάποιος θέλει να γράψει αξιόλογα, υπεύθυνα και επαγγελματικά, δεν χρειάζεται όργανο αυτορρύθμισης».

«Είναι καλό ότι υπάρχει αυτορρύθμιση και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή. Έχουμε διάφορες πρακτικές στο Μαυροβούνιο, έχουμε ένα όργανο αυτορρύθμισης με μέλη των μέσων ενημέρωσης ως μέλη του και έχουμε μέσα ενημέρωσης με τα δικά τους όργανα αυτορρύθμισης, συνήθως με τη μορφή διαμεσολαβητών, όπως στην περίπτωση των Dan, Vijesti και Monitor», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, παρατήρησε, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε την ίδρυση μόνο ενός οργάνου, προσθέτοντας ότι στην Dan δεν μοιράζονται ούτε τα ηθικά ούτε τα επαγγελματικά πρότυπα με κάποια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που λειτουργούν στο Μαυροβούνιο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το τμήμα μέσων μαζικής ενημέρωσης που διαχειρίζομαι θα μπορούσε να καθίσει στον ίδιο αυτορυθμιζόμενο φορέα με Μέσα όπως ο Informer και το Pink, δεδομένου ότι δεν σέβονται τους στοιχειώδεις κανόνες του επαγγέλματος και ο στόχος τους δεν είναι η αναφορά προς το δημόσιο συμφέρον», πρόεσθεσε ο Marković.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να μιλήσουν για τη συνεργασία και τη δημιουργία κλίματος για σοβαρά μέσα ενημέρωσης για να συζητήσουν και να ασχοληθούν με τα ζητήματα αυτορρύθμισης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σύσταση ενός τέτοιου οργάνου δεν θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στα μέσα ενημέρωσης που είναι κρίσιμα για την κυβέρνηση.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων υπογράφηκε το 2002 και ο Marković σημείωσε ότι εν τω μεταξύ προέκυψαν νέες μορφές και πρακτικές μέσων ενημέρωσης στην κοινότητα, όχι μόνο στο Μαυροβούνιο, αλλά και στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο, και συνεπώς υπήρξε ανάγκη εκσυγχρονισμού./ibna